19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Честит юбилей на детска градина “ Сокола“!

dg sokola krai remont 2022

Пещера. С празнична програма Детска градина “Сокола” отпразнува своя 50 – годишен юбилей. Децата впечатлиха с изявите си на сцената всички гости на тържеството. Между официалните лица бе председателят на Общински съвет- Пещера Васил Филев,  Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, Диана Балканджиева- гл. експерт „Образование“ и Силвия Връбчева- началник отдел „ОКСМД“ .

Снимка : Диана Балканджиева

Преди да започне програмата, сътворена от учителите и показваща неуморния труд на малките пещерчета, с думи за поздрав от името на Кмета се обърна Галя Стоянова

Снимка : Диана Балканджиева

В Поздравителния адрес от Йордан Младенов за юбилея се казва: „На всички желая здраве, сбъднати мечти и много успехи! Нека малките ни съграждани смело вървят по пътя на знанията, но да не забравят за игрите! На екипа – пазете устрема, с който вървите напред!“. Към родителите Кметът на Пещера изказва увереност, че децата им са в добри ръце и грижи.

Гостите се насладиха на вълшебно стихотворение изпълнено от Анастасия Младенова, както и на прекрасни песни и танци на нейни приятели от градинката.

Поздрав към официалните гости и родителите поднесе директор Мариана Велкова. В словото си тя благодари на всички свои колеги, които през годините са дали своя дан за развитието и утвърждаването на учебното заведение. На своя екип тя пожела единност, сплотеност и всеотдайност, амбиция и дързост в постигане на целите и в превъзмогване на предизвикателствата.

Снимка : Диана Балканджиева

Велкова връчи почетни плакети за принос в развитието на ДГ „Сокола“ на свои предшественици и пожела здраве, дълголетие и мир.

В последвалата програма участваха децата от всички групи. Те бяха пременени в тематични костюми и представиха цветни и различни танци и песни. За доброто настроение на най- малките допринесе специален спектакъл, подготвен за случая от Бате Енчо и компания.

ИСТОРИЯТА

ЦДГ  №4 е открита на 01.01.1974 г. с две групи деца и се помещава в старата сграда на ЦДГ № 3 „Вела Пеева“. Детски учителки са Любка Кръстева, Здравка Илиева, Росица Тикова и Елена Симеонова – директор. От 01.03.1974 г. е назначен и помощен персонал. Лелки – Здравка Бабева, Златка Балабанова, Костадинка Маринова и Радка Ибишева. Хигиенист – Иванка Георгиева, готвач – Стою Запрев, помощник-готвач –Снежана Ангелова и огняр – Петър Станев. За домакин на детската градина е назначена Гюрга Гюрджеклиева.

От 01.01. до 15.05.1974 г. директора и домакина обзавеждат новата сграда, която се намира на ул. „Гео Милев“ № 19. Закупени са столчета, масички, легла, дидактични шкафове, съдове за храна, пералня, печки, бойлери и всичко, необходимо за работа в детската градина. Спалното бельо е избродирано с цветни конци от лелките.

На 15.09.1974 г. отваря врати новата оборудвана сграда. Гости на събитието са Катя Динева – гл. специалист на отдел Народна просвета, Петър Аврамов – председател на Градския народен съвет, Марин Маринов – началник Финансов отдел. Катя Динева прерязва трикольора с пожелание за много здраве и успехи и да бъде пълен с деца този нов, слънчев дом. Децата са разпределени в 4 групи с учителки – Любка Кръстева, Здравка Илиева; Росица Тикова, Милена Коралиева, Катя Карамаринова, Мария Игнатова, Мария Гълъбова и Иванка Мишева.

Дворът на детската градина в онова време е поляна без нито едно дърво. През есента на 1975 г. е изготвен план и усърдно се работи по него. За всяка групичка деца е определена площадка, обзаведена с люлки, пързалка и беседка. Направен е и басейн във вид на бъбрек. Западния скат е залесен с разнообразни храсти от Дамян Кузманов – техник по озеленяване. Засадени са 6 големи липи, череши, вишни, ябълки, бадеми и 5 ели, а покрай цялата ограда са засадени бели брези.

През 1998 г. поради намаляване броя на децата в града като цяло се извършва съкращение в детската градина. От четири групи се преминава на три смесени възрастови групи.

На 24.04.2001 г. в ЦДГ „Сокола“ е монтирана инсталация за газово отопление.

На 14.05.2004 г. се навършват 30 г. от откриването на ЦДГх“Сокола“. Събитието се отпразнува със спектакъл на Роналд Макдоналд.эПрисъстват гости от Община Пещера,эг-жа Симеонова – бивш директор на детската градина, директори и учители от другите детски заведения в града.

За началото на учебната 2005/2006г. е направена хидроизолация на покрива, групите са боядисани и подредени с кътове за игра, обучение и труд.

В началото на 2007 г.  се пенсионира помощник-възпитател Радка Ибишева и на нейно място е назначена Мариана Велкова. През юли 2007 г. Мариана Велкова се явява на кандидатстудентски изпит и е приета задочно обучение в ПУ „П.Хилендарски“ в специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“.

През 2007 г. се извършва цялостен ремонт на детската градина по Оперативна програма Регионално развитие. Сградата е санирана, сменена е дограмата. На 15.09.2007 г. отново е разкрита четвърта група. Назначени са четирима нови педагози – Марияна Киева, Мария Жилева, Гергана Иванова и Атанаска Попова, помощник-възпитател – Иванка Филипова и хигиенист – Йорданка Петрова.

През септември 2009 г., започва ремонт по спечелен Проект за учебните заведения в гр. Пещера. Занималните се боядисват, поставя се теракот в сервизните помещения и санитарните възли. Пенсионира се учител – Анета Христева и на нейно място е назначена Елена Кузманова.

От 01.01.2010 г. ЦДГ „Сокола“ преминава на делегиран бюджет. Освободена е Елена Кузманова поради изтичане срока на договора и е назначена Мариана Велкова, която успешно се дипломира и придобива степен бакалавър по специалност ПНУП.

През 2010 г., се извършва обновяване на двора на детската градина по Проект „Ремонт и модернизация на Общински училища и детски градини“. Поставени са нови люлки, пързалки, катерушки, беседки и къщичка.

През новата учебна 2011 г., се пенсионира учител – Росица Грудева и на нейно място е назначена Силвия Фиданова.эПоставен е бойлер със серпентини от спонсор – Иван Ангелов за топла вода на умивалниците в четирите групи.

През новата учебна 2012 г., няма промени в броя на децата и персонала. За Коледа детската градина получава дарение от Мария Петърнейчева – озонатор за въздух. През 2013 учебна година са закупени три нови дидактични шкафа за групите и два броя кухненски детски кътове. През 2017 година поради намаляване броя на децата в ДГ са оформени три възрастови групи. През същата година е направено дарение от доволни родители-комбинирано детско съоръжение с пързалки и тунелчета.

Снимка : peshteraprim

В момента ДГ се обучават и възпитават 60 деца в три групи. Педагогическият персонал е от 5 учители и Директор с група. Непедагогическият персонал се състои от 8 човека.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!