19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ще гледаме парад на шест планети на 28 август

planeti

Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Сатурн и намаляващата Луна ще се подредят от едната страна на Слънцето в сряда призори, 28 август. Условният парад на планетите ще заеме сектор в небето в границите на около 160 градуса, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

През август Марс, Юпитер, Уран, Нептун и Сатурн ще се наблюдават от полунощ до зазоряване. В края на месеца на сутрешното небе след 04:00 ч. българско време започва да се появява Меркурий, а на 28 август към тях ще се присъедини сърпът на намаляващата Луна, която ще бъде близо до Марс. Всички те ще се намират източно (вдясно) от изгряващото Слънце.

Ако времето е ясно, някои от участниците в парада ще могат да се видят с просто око, а останалите – с мощен бинокъл или телескоп. Планетариумът нарече августовския парад условен, тъй като планетите ще се намират в твърде голям сектор.

В астрономията не съществува ясен критерий за „близост“ на планетите, така че терминът „парад на планети“ има качествен характер“, уточняват още от организацията, като припомнят, че това понятие не е научно и се използва за популяризиране на астрономията.

Парад на планетите се наблюдава, когато няколко видими с просто око планети са достатъчно близо една до друга и се виждат (или не се виждат, ако са близо до Слънцето) в тесен (20-30 градуса) сектор от небето. Голям парад на планети се наблюдава, когато пет или повече планети са събрани по този начин.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!