20 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:57, 26 август 20241min

Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия и производните им

imen den

На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните.

Веднъж свети Адриан присъствал на мъчения на християни в впечатлен от силната им вяра, решил да стане християнин. Съпругата му Наталия вече била християнка, но криела това от него. Когато разбрала за решението на Адриан, Наталия била много щастлива. Щастието им не траело дълго. Императорът хванал Адриан и с жестоки мъчения се опитал да го откаже от новата религия, той обаче не се отказал и напуснал този свят като християнин.

На 26 август имен ден празнуват: Адриан, Адриана, Ади, Адрианна, Адриян, Адрияна, Адриянна, Наталия, Натали, Наташа и техни производни имена.

Името Адриан идва от латинскoтo Нadrianus. Хадрия е град в Северна Италия, дал името на Адриатическо море, а Адриан е името на римски император.

Името Наталия също е латинско – natale domini – родна, рождена, и проникнало у нас главно под сръбско и румънско влияние, а в по-ново време – под руско влияние.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!