19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Лятна резиденция за любознателните деца в Радилово отвори врати

rezidencia 2024.....

Радилово. В пещерското село отваря врати лятна резиденция с много забавни и образователни игри. До 10 август всички деца от Радилово, които посетят заниманията, ще могат да научат как се подквасва кисело мляко, как се прави домашно масло. Ще се запознаят с багрене и плетене на канап, както и позабравени във времето стари радиловски рецепти. Предстоят разходки из природата, търсене на билки за народна медицина, ще научат стародавни легенди, притчи и сказания от родното място.

Снимка : peshteraprim

За седма поредна година децата и младежите могат да участват безплатно в занимания по интереси в лятната резиденция и ще имат възможност да се развиват в различни области. На откриването присъстваше кметът на Радилово Димитър Данчев и Галя Стоянова- секретар на Община Пещера. Форумът откри Марена Вачкова- секретар на читалището в Радилово. Председателят Гергана Янушева поздрави участниците в изданието, като пожела много любопитни мигове и часове с миналото на родното Радилово.

Снимка : peshteraprim

Валя Нестерова- баба на четирима внуци, благодари на инициаторите за идеята да се осмисля свободното време на подрастващото поколение.  Жената призна, че малчуганите чакат с нетърпение това време на годината за да се впуснат в дебрите на непознатото. „Всяко лято тук пристигат и внуците ми от Стара Загора. С желание и любопитство очакват и тазгодишните летни приключения.“, похвали се Нестерова.

Снимка : peshteraprim

Лятната резиденция за нематериално наследство отвори врати през 2017 година. Реализира се по проект на НФК и стана едно естествено продължение на работилниците, които се утвърдиха по време на Националния фестивал на кешкека и народните умения.

Снимка : peshteraprim

Основната цел на резиденцията е да се съхранят традициите и да се предадат запазени за поколенията. За своите 7 години, през резиденцията са преминали обучение над 200 деца и младежи, като наред с наученото по история и екология, вече са на „Ти“ с живота и поминъка на своите баби и дядовци.

Снимка : peshteraprim

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!