19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“

bebe

Пазарджик. На първи август за 32-ри път стартира „Световната седмица на кърменето“ – инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.

Кампанията се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето, СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др. Кампанията си поставя за цел да насочи общественото внимание към майките в различни трудни ситуации и към необходимостта за тях да се предоставя допълнителна подкрепа за кърменето, за да се намалят съществуващите социални неравенства.

Мотото през 2024 г. е: „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“.

РЗИ Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето с провеждането на неформална среща с млади жени и бременни, в ромска общност в град Велинград. Събитието се организира със съдействието на здравните медиатори от Община Велинград и ще се проведе на 05.08.2024 г.

Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до двегодишна възраст, с въвеждането на подходяща и безопасна допълнителна храна от 6-ия месец. 

Предимства:

Кърма е винаги на разположение, хигиенична и безопасна, при подходяща температура, и безплатна.

През първите шест месеца от живота това е единствената храна и течност, от които се нуждае бебето.

Кърмата е специално съобразена с нуждите на бебето и се променя от ден на ден, от месец на месец, от кърмене до кърмене, за да отговори на потребностите му.

Чрез вкуса на майчиното мляко детето се запознава с вкуса на храната, която семейството яде.

Парите, които трябва да се отделят всеки месец за адаптирано мляко, са значителна тежест за  семейният бюджет и можете да се използват по много по-добър и по-полезен начин.

За детето ползите от кърменето започват от ранна възраст и продължават цял живот. Кърмата подготвя тялото за дългосрочна защита на здравето и адаптиране към околната среда. Докато бебето суче, рискът от развитие на различни заболявания намалява:

Чревни инфекции – в развитите страни кърменето намалява разходите за лечение на чревни инфекции, а в неразвитите – спасява живота на децата;

Тежки респираторни инфекции – доказано намалени нива на хоспитализация поради инфекции на долните дихателни пътища;

Среден отит;

Синдром на внезапна детска смърт.

По-късно в детството, кърменето намалява риска от:

Алергия/астма, атопичен дерматит.

Детска левкемия.

Цьолиакия и възпалителни заболявания на червата.

Кърменето помага за правилното изникване на зъбите, развитието на челюстта и гласовия апарат.

Хроничните незаразни болести са водещата причина за смърт, както и заболеваемост, неработоспособност и огромни разходи в развитите страни по света. Кърмените бебета имат по-нисък холестерол и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет по-късно през живота.

Положително влияние върху когнитивните функции

Кърменето подобрява по-висшите мозъчни функции, като мисленето и паметта.

Кърмените бебета се представят по-добре на тестовете за интелигентност.

Тези ефекти са особено важни за деца в риск, като недоносени и бебета с ниско тегло при раждане.

Подобряването на когнитивните функции е пряко свързано с продължителността на кърменето.

Ползите от кърменето за майката

Кърменето намалява риска от пременопаузален рак на гърдата и яйчниците, както и диабет тип 2 и гестационен диабет.

Костната минерализация е по-добра и рискът от фрактури на бедрото намалява в по-късна възраст.

По-високата консумация на калории и мазнини допринася за по-лесното връщане към теглото преди бременността.

Контрацептивен ефект: Кърменето забавя възстановяването на менструалния цикъл, овулацията и по този начин възможността за зачеване. Този ефект обаче е ограничен и зависи от редица фактори. Не трябва да се разчита на защита от нежелана бременност по време на кърмене; овулацията може да настъпи без менструация.

КЪРМЕНЕТО е много повече от храна. По време на кърменето се установява силна връзка между майката и бебето и потребността на бебето от любов, топлина и сигурност се задоволява по уникален начин.

Полезни линкове:

„Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ – (отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации. https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/baby_healthy_eating.pdf

https://ncpha.government.bg./uploads/blog/686/25%2007%202024%20Action%20Folder_wbw2024_bg.pdf

 

/Използвани са материали от Unicef. България

https://www.unicef.org/bulgaria/

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!