16 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Две вечери в Пещера ще се играят чардаш, полка, хора, коло и народни танци

tanc

Пещера. За осми път Пещера ще е домакин на Международен етнокултурен фестивал. Той се провежда под егидата на кмета на община Пещера Йордан Младенов. В рамките на фестивала от 31 юли до 1 август ще се проведат концертни програми на гостите от Молдова, Сърбия, Латвия и Унгария и домакините от България.

На 31 юли /сряда/в 18:30 часа ще започне дефиле на участниците в VIII Международен етнокултурен фестивал. В 18:50 часа, ще се проведе официалната церемония по откриването на фестивалните дни и приветствие на Кмета. Концертните прояви на ансамблите от Молдова и Сърбия са предвидени да стартират в 19:00 часа.
Фолклорната танцова група „Хора Маре” от град Крикова – Молдова е основана през 2010 г. През годините художественият ръководител и хореограф Денис Гинга е успял да привлече над 100 членове на възраст между 5 и 40 години. Хора Маре – една от най-известните групи за традиционни народни танци от Молдова е участвала в много фестивали, национални и международни конкурси, паради и телевизионни снимки.
От основаването си през 1967 г. до днес, ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград- Сърбия представя богатото фолклорно наследство в страната и чужбина, съчетавайки основните ценности на сръбската традиционна култура, запазвайки техния автентичен характер. Организацията участва в концерти в страната и региона, както и в много изяви по света – Порто, Мадрид, Триполи, Атина, Париж, Москва, Киев, Виена, Страсбург, Хановер, Родос, Истанбул, Гориция, Касерес, Дижон, Марсилия, Авиано и др.
На 1 август /четвъртък/ в 19:00 часа, жителите и гостите на Пещера ще видят професионалните изпълнения на състави от Латвия, Унгария и България. Закриването на феста ще стане в 20:30 часа.
Танцовият ансамбъл „Балатон“ – Унгария отпразнува своята 60-та годишнина през 2023 г., която беше тържествено отбелязана с многобройни прояви. Артистите от трупата са аматьори от района на Карпатите, които се стремят да опазват своето културното наследство. Те са постигнали забележителни успехи и са представили изкуството си с многобройни спектакли, добавяйки колорит към културните програми пред многобройна публика.

Танцова школа „Джирнас– Рига, Латвия. Школата е водещ частен център за професионално обучение на деца и младежи, където танцьорите придобиват теоретични и практически познания за танцовото изкуство, импровизацията и основите на драматургията. Танцьорите в “Джирнас” се обучават в различни танцови стилове: класически танци, съвременни танци, джаз, хип-хоп и разбира се, латвийски фолклорен танц.

Ансамбъл „Марица” – Пловдив България е създаден през 1992 година като част от профил „Изкуства”, изучаван в СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Пловдив, България.

През 2016 година в училището се създава професия „Танцьор”, специалност „Български танци” и в ансамбъла се включват настоящи и бивши танцьори на училището.

За своите 30 години ансамбълът участва в множество концерти в страната и в чужбина. Носител е на множество награди от различни танцови конкурси. Работи съвместно с танцовия състав към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” град Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия”, както и с професионалните ансамбли ОФА „Загоре” – гр. Стара Загора, ПФА „Странджа” – гр. Бургас, ФА „Родопа” гр. Смолян, АНПТ „Сливен” и др.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!