27 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Министър Георги Тахов откри жътвата в пловдивско

georgi tahov -ministar zemedelie

Златитрап. Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания.

Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен.

Министърът уточни, че тази година ще бъдат ожънати близо 11 милиона декара с пшеница и 1,6 милиона декара с ечемик. Очаква се прогнозното произовдство от реколта 2024-та да е между 6,1 и 6,3 милиона тона за пшеница и над 800 хиляди тона за ечемик.

Имаме основания да смятаме, че качеството на зърнената реколта ще е много добро, отбеляза министър Тахов. Той каза още, че складовете за съхранение на зърно са свободни на 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата.

След две седмици в Брюксел ще заседават земеделските министри от общността и тогава се очакват решения по въпроса за квотите в земеделите, коментира Георги Тахов.

Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектор, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика, а  българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави и изрази надежда да се запазят квотите, но този въпрос ще получи решение на среща в Брюксел след две седмици, в която ще участва и той.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!