04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Иван Янков показа майсторство в дърворезбата

ivan yankov...

Пещера. Майсторът Иван Янков откри самостоятелна изложба от пластика и дърворезба. Домакин на проявата е ХГ „проф. В. Стайков“. Експозицията включва 95 произведения от орех, бряст, череша и бук,  създадени през последните няколко години.

Митка МлячковаНа откриването се насъбраха много гости, приятели, съмишленици и творци от града, каза за Peshteraprim Митка Млячкова- уредник в културната институция.

Изложените в галерийното пространство резби привличат със свежи идеи, изкусност и неподправеност. „Това е занаят, при който се съхранява българският дух и българските традиции“, каза по време на откриването шефът на културата в Община Пещера, Димитър Павлов.

По думите му, авторът Иван Янков не натрапва, а „изкусно поднася своето художествено виждане и своята фантазия“.

         Експозицията ще бъде отворена за посетители  до 20.04, уточни Млячкова

Иван Петров Янков е роден през 1947 г. в с. Розово ,но живее и твори в гр.Пещера.Завършва средното си образование със специалност „Строителство и архитектура“ в гр. Брацигово.След отбиване на военната служба през 1969 г. започва трудовата си дейност в бившия Съветски съюз, където успоредно с работата завършва и висшето си образование, Инженер-икономист.

След завръщане в родината си продължава трудовата дейност в системата на МВР, където се пенсионира в чин- Полковник. Намира ориентация към младежките си архитектурни наклонности, макар и малко късно, като от дървото създава различни творби, композиции и др. Днес е изцяло отдаден на хобито си, а именно да създава образи и да вдъхва живот на дървения материал.

А дърворезбата е само един малък лъч в огромния спектър на народното творчество

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!