22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Заговезнишки огън озари поляната над с. Капитан Димитриево

sirni zagovezni k dimitrievo...

К. Димитриево. Денят, в който православната ни църква отбеляза Сирни Заговезни се изпълни с молитви, прошка и чудесен празник на кулинарното изкуство, организиран от Община Пещера.

 

НЧ „Сергей Румянцев-1909“ се включи с оригинални и вкусни ястия, предавани от поколения

Празника завърши вечерта със заговезнишкия огън, който озари поляната над с. Капитан Димитриево. Жителите на селото, млади и стари се събраха да извършат последния ритуал за деня на Прошката – огъня и да хвърлят в него чучелото, което е символ злото, за да дойдат светли дни, здраве, благоденствие и богата земеделска година.

На този ден пречистваме душите си и искаме прошка от роднини, приятели, съседи.

Прощаването не е нещо, което правиш за друг, това е и да простим на себе си, за да е чиста душата ни. Да прогоним злите сили и мисли за да посрещнем идващите светли празници на Възкресение Христово.

И както повелява обичая, ПРОЩАВАЙТЕ и ПРОСТЕНО ДА ВИ Е !

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!