08 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 11 март църквата почита паметта на Св. Софроний Врачански

krust==

Днес православната църква почита паметта на св. Софроний Врачански. Празникът на светеца-будител, който е небесен покровител на епархията, ще бъде отбелязан с различни прояви.

Стойко Владиславов е роден на 11 март 1739 година в Котел

Свети Софроний Врачански (известен и със светското си име Стойко Владиславов, по-късно поп Стойко, и Врачански епископ) е български народен будител, духовник и първи последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на XIX век той е приеман от руските и румънските власти за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

Неизвестна е датата на смъртта на Софроний (датира се по последния подписан документ от него – 2 август 1813 година). Същата година Димитър Попски пише за него ода.

Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!