28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кой обяви война на Пещера?

kukeri-stara-zagora
С ритуални танци, кукери обявяват война на зли орисници в Пещера и привличат плодородните сили на природата за берекет и добра реколта и здраве

Пещера. Община Пещера за първи път в историята на града ще представи красотата и неповторимия чар на кукерите.

На 16 март, в навечерието на Сирни Заговезни ще гостуват кукерите от с. Прибой

Прибой е село в Западна България, намира се в община Радомир, Област Перник. Разположено е в западния край на Радомирската котловина, покрай река Струма.

Жителите на селището са вече само около 130 души,  но под маските играят повече от  80 сурвакари. Идеите за оформлението на уникалните маски се раждат спонтанно – в шегите и закачките, в разговорите, в спомените. Звънците и хлопките всеки участник в групата си ги набавя сам. Колкото са повече на брой и по-добре сгласени, толкова по-силно е желанието да бъдат показани в играта.

Някои от нанизите тежат 70-80 кг., но това не пречи на собственика им (звънчар) да ги носи през цялата нощ, за да събере очудването и овациите на местните и гостите. Да си под страшната маска, с костюм от кожи и с нанизи звънци е толкова привлекателно, че трудно се намират изпълнители за ролите „невеста“ и „младоженец“, „девер“, „мечкар с мечка“, „поп“.

 

В празника участие ще вземе народната певица Светла Дукатева

Тя е родена на 06.02.1994 г. в гр. Смолян. Завършва гимназия в родния си град и пее 12 години в ДЮФА „Орфей“, Смолян. Има много награди от чужбина и България. Учители през годините са й били Марияна Каранлъкова и Светла Караджова.

Светла Дукатева истински обича музиката, затова Международния ден музиката – 1 октомври приема и за свой празник. Наред с концертните си изяви тя преподава музика в столичното 55-то училище “Петко Каравелов”, което истински я радва.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!