05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Баба Марта бързала, мартенички вързала…

1 mart 2024....

Пещера. Закичването с усукани бели и червени конци за здраве в първия мартенски ден е сред най-стародавните и живи традиции, която българите споделят, независимо къде се намират по широкия свят. Това е една от причините днес фоайето на Община Пещера да бъде украсено подобаващо.

Снимка : peshteraprim

Тази година мартенската украса е дело на възпитаниците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. С много ентусиазъм и творчески идеи се включват всички ученици като споделят, че създаването на мартениците е бил вълшебен момент, в който са вложили цялото си сърце и душа.

Снимка : peshteraprim

„Изработката на бяло-червени амулети се превърна в истинско забавление за децата, а подготовката и аранжирането преминаха в духа на националните ценности. Важното е, че учениците изпращат упование и символ за надеждата за хубавото, което предстои.“, каза директорът на школото Калинка Павлова.

Снимка : peshteraprim

Девойки и младежи от ХГХВТ“Ат. Ченгелев“ изненадаха служителите на местната администрация. Всеки един от тях получи мартеница и пожелание за дълъг и спокоен живот, добруване и радост. „Тази старинна традиция векове наред се е предавала от поколение на поколение, носи радост и превръща деня в радостно събитие.“, коментира кметът Младенов, след като младежите го закичиха със заръката да бъде почтен, трудолюбив и мъдър Кмет.

Снимка : peshteraprim

Баба Марта и внукът й пристигнаха в Общината за да пожелаят на градоначалника здраве, семейно щастие и успехи в начинанията. Те дариха Младенов с магичен амулет, който пази от всички големи злини, изработен саморъчно от ползвателите на ДЦПЛУ.

Снимка : peshteraprim

Когато сложиш мартеница, тя задължително предпазва човека, който я носи. Така децата от ОУ „П.Р. Славейков“ обясниха посещението при Кмета. Заедно с червено-бялата усукана нишка – символ на пролетта, те му пожелаха здрава и успешна година.

Снимка : peshteraprim

„Пожелавам на всички здраве, късмет, оптимизъм и хубави преживявания в очакване на пролетта“, с тези думи се обърна Йордан Младенов към младите пещерци. В днешния ден Пещера е още по-пъстър с празничната украса в центъра на града, а хубавото настроение и младото поколение допринасят за приятната  атмосфера.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!