22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Спазено! Започна санирането на СУ “ Св. Кл. Охридски“

su sv-kl- ohridski sanirane 2924.

Пещера. С безвъзмездна финансова помощ в размер на 4 491 461 лева стартира изпълнението на строителството по проект за изпълнение на строително-монтажни работи и енергийно спестяващи мерки за постигане на енергопотребление на сградата клас „А“ на СУ „Св. Кл. Охридски“ в Пещера. Срокът на изпълнение на инвестицията е 24 месеца.

Снимка : peshteraprim

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост, Инвестиция „Модернизация на образователна инфраструктура“ в изпълнение на  Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Снимка : peshteraprim

Целта на проекта е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на съвременна образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка, както и подобряване на образователните резултати на учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, каза Йордан Младенов, който даде старт на ремонтите.

Началото на ремонта е факт. Създаваме отлични условия за обучение на децата. Чрез спестената електроенергия и икономисаните средства, ръководството на училището може да подобри естеството на учебния процес“, коментира градоначалника.

На старта на грандиозния ремонт пристигнаха председателя на Общински съвет Пещера Васил Филев, Гълъбина Карамитрева- зам.–кмет, секретарят на Община Пещера Галина Стоянова и представители на фирмите изпълнители.

Снимка : peshteraprim

Предстои да бъде извършено топлоизолиране на външните стени, покрива и пода, подмяна на дограма,  ремонт на ВиК инсталацията, вътрешни ремонти по стаите. Достъпна среда за ученици със СОП ще се постигне с монтаж на асансьор. Проекта предвижда и подмяната на осветителните тела с енергийно ефективни LED  лампи. Ще бъде изградена инсталация за пожароизвестяване и мълниезащита. За оползотворяване на енергията от възобновяеми енергийни източници ще се монтират– чилъри въздух-вода, прибори за измерване, контрол и управление, както и покривна фотоволтаична инсталация 130 киловат- пик, която ще задоволява 86% от нуждите за отопление и 58% от нуждите на сградата за осветление, уреди и други. Дворното пространство ще бъде реновирано, като се предвижда и разчертаване на комбинирано игрище за баскетбол и волейбол.

Следващ етап от проекта е  доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане, както и обособяване на пространства за масово събиране на учениците.

Снимка : peshteraprim

На 15.12.2023г. кметът на Община Пещера Йордан Младенов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ  с Изпълнителна агенция „Програма за образование“ за реализация на проект: „Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда в училищната сграда на СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Пещера“.

Пещера е сред малкото общини, които могат да се похвалят с изцяло реновирана и добре поддържана учебна база, няма недостиг и на кадри в образованието.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!