28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От 11 проекти постъпили от Южен Централен Район в МОН, Община Пещера е с одобрени 2 проекта

su sv kl ohridski 2023

Пещера. Одобрени са два проекта на Община Пещера за модернизация на образователната среда с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Първият е за основен ремонт на сградата на СУ „Св. Кл. Охридски“, а вторият –  на Обединено училище „Любен Каравелов“.

Обединено училище
„Любен Каравелов“ Снимка : peshteraprim

Двата проекта „Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда“ в училищните сгради по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост са на обща стойност 6 959 596,86 лв.

„Целите на всеки един проект е да бъде осигурена подходяща, благоприятна и съвременна образователна инфраструктура за провеждане на ефективен образователен процес, т.е. да постигнат цялостен обновен облик.“, каза Йордан Младенов- кмет на Община Пещера.

Снимка: peshteraprim

По-рано днес Младенов се срещна и разговаря с директора на СУ „Св. Кл. Охридски“, Павлинка Шопова, за да съобщи радостната вест, и да разисква виждането и становището на училищното и Общинско ръководство.

Градоначалникът уточни, че в школата ще се извърши реконструкция на сградите, конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрив, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации, санитарни възли, въвеждане на алтернативни източници на енергия и изграждане на STEM центрове.

 

„След представяне на проект, в тях ще бъдат обособени лаборатории, центрове за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, по природни науки, изследвания и иновации. Ще се поемат разходи за комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания и др.“, поясни Павлинка Шопова.

Тя допълни, че в новите зали учениците ще правят експерименти и електронни експедиции, ще търсят и добиват знания с добавена виртуална реалност, ще правят предприемачески проекти със социална, зелена, приложна, културна и творческа насоченост и др.

Снимка : peshteraprim
СУ “ Св. Кл. Охридски“

От проведения конструктивен разговор стана ясно, че и в двете пещерски учебни заведения  предстои да бъде направена отоплителна и охладителна инсталация с автоматична система за управление. Предвидено е обновяване на дворните пространства. Задължително ще е и подобряването на достъпа на лицата с увреждания до и вътре в съответната сграда.

В края на срещата Шопова благодари на Общинското ръководство и на Кмета за оказаната подкрепа, получена през мандата и се надява добрия тон и взаимодействие да продължат. „Учителите и ръководството на гимназията застават зад Вашата идея образованието да продължава да намира основно място в живота на града. Ще подкрепяме всяко решение и ще помагаме за неговото реализиране. Щастливи сме, че това е, и остава Ваш приоритет за европейското развитие на Пещера“, декларира намеренията си пред градоначалника Шопова.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!