14 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:37, 19 февруари 20241min

Започна продажбата на мартеници в Пещера

martenica

Пещера. Като предвестници на пролетта първите витрини с мартеници вече са изложени на централния площад „България“ в Пещера. Първите търговци вече са украсили къщичките в пешеходната зона, които привличат погледите на минувачите. Преобладават ръчно изработени празнични изделия от естествени материали, не липсват и артикули машинна изработка.

Снимка : peshteraprim

По предварителни заявки, за Баба Марта щандове с усуканите конци ще бъдат 13. Общината ще се погрижи търговците да изложат стоката си под специални шатри, давайки възможност клиентите да направят своя избор удачен. Тази година се очаква сред представените изделия да има и занаятчийски произведения.

Снимка : peshteraprim

Според продавачите на пещерци вече им е омръзнало да купуват мартеници китайското производство. Гледаме да има за всеки вкус и всеки джоб. Важното е да се спази традицията, добавят инициативните търговци. Първите клиенти споделят, че бързат с избора си защото искат да изпратят символите на пролетта в чужбина, където живеят техни близки.

Снимка : архив Източник : peshteraprim

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица. Изборът тепърва предстои. А все повече пещерци вдигат очи към щърковите гнезда за да видят не е ли долетяла червеноклюната птица. По- паметливи припомнят, че миналата година вести за първите дългокраки  дойдоха от село Жълтуша, община Ардино, още на 22 февруари.

Снимка : архив Източник : peshteraprim

Междувременно усилена работа кипи в пещерските школа. Учениците се готвят с мартенската украса, която ежегодно поставят на дърветата в центъра на Пещера. Присъства трикольора, традиционните Пижо и Пенда, не липсва белодрешкото и лястовичката. Бяло-червената радост радва минувачите в централната градска част.  А експонираните украси са място за снимки предпочитано от мнозина.

Снимка : архив
Източник : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!