05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ЕС изпраща амалгамните пломби в историята

zubolekar mashina

Европейските институции се договориха да забранят последните начини за използване на живака в ежедневието на гражданите заради високата му токсичност. Окончателните промени в Регламента за живака бяха уточнени между Европейския парламент и страните членки в четвъртък, като това ще доведе до забрана на зъбната амалгама, използвана за пломби, съдържащи живак.

Металните пломби ще трябва да изчезнат от зъболекарските кабинети от 1 януари 2025 г.

На здравните власти в отделните държави се дава възможност да разрешат на стоматолозите по изключение да продължат да слагат живачни пломби най късно до 30 юни 2026 г., ако се нуждаят от повече време да адаптират националната си система за здравеопазване. По искане на практикуващ лекар живачните пломби могат да се поставят и след това, но срещу обосновка, че това е строго необходимо, посочва Еврокомисията.

Използването на дентална амалгама за деца и бременни жени е забранено от 2018 г.

Зъбните пломби от амалгама ще трябва да бъдат заменени от безживачни алтернативи, а живачните лампи – със светодиоди, които също са енергийно по-ефективни.

Източник : / http://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!