06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Проф. д-р Пенка Стефанова: На 16 и 17 февруари ще консултира бебета и деца до 18 години

mbal pazardzhik

Пазарджик. Проф. д-р Пенка Стефанова е водещ специалист по детска хирургия в България, началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив. Преподава и води практически упражнения по обща и детска хирургия на студенти в Медицинския университет в Пловдив.

Тя е председател на Българското дружество по детска хирургия и зам.-председател на Българското хирургично дружество. Член е на Световната асоциация по детска хирургия, на Европейската асоциация по детска хирургия и съосновател на Балканската асоциация по Детска хирургия.

Любовта към децата е причината проф. д-р Пенка Стефанова да се посвети на детската хирургия. Тя се отнася към малките си пациенти като към свои деца. Споделя, че в живота й има различни емоционални състояния, които са свързани с всекидневната и битка за детски животи и признава, че децата и дават сила и енергия.

Въпреки голямата натовареност на екипа на клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, хирурзите ще отделят два дни, за да преглеждат напълно безплатно и децата от Пазарджик и областта.

На 16 и 17 февруари ще консултират бебета и деца до 18 години

-За първи път ли организирате подобни профилактични прегледи за деца извън Пловдив?

Проф. Стефанова: Не бих казала за пръв път. Преди много години имаме подобен опит, който бе много успешен. Това ни накара отново да предложим този род прегледи. Въпреки голямата ни натовареност, с колегите решихме ние да отидем при нуждаещите се деца с цел своевременно откриване на хирургични болести. Целта ни е да предложим квалифицирано и адекватно лечение.

 За какви проблеми трябва да ви потърсят родителите?

Проф. Стефанова: За всички хирургически проблеми в детската възраст – от вродените заболявания, които много често изискват многоетапно лечение, така и за всички заболявания, изискващи хирургическа намеса.

– На какво ниво е детското здравеопазване в България?

Проф. Стефанова: Детското здравеопазване в нашата страна е на сравнително високо ниво. Нашата клиника е първата в страната и една от първите в Европа, създадена преди повече от 75 години. Ние сме водещо лечебно заведение, работещо на съвременно ниво.

-Към деца с какви заболявания са насочени най-вече профилактичните прегледи?

Проф. Стефанова: Към всички деца от 0 до 18 години.

– Има ли родители, които не взимат мерки навреме и какво се случва с децата при закъсняло лечение?

Проф. Стефанова: За съжаление наблюдаваме такива състояния, но те не са толкова чести, което е похвално за нашите общопрактикуващи лекари и родители. Все пак има състояния, които не се знаят от родителите и не им се обръща внимание своевременно. Като например задържаните тестиси, които трябва да се оперират в по ранна възраст.

-Нараства ли броят на децата, които се раждат с вродени аномалии?

Проф. Стефанова: Не бих казала, че нараства. По- скоро се подобри пренаталната диагностика и по рано се поставя диагнозата. А нашата Детска хирургия е център, където всички деца от Южна България се насочват и се изпращат за лечение.

-Какви са най-честите причини за такива аномалии?

Проф. Стефанова: Сравнително чести са вродените аномалии на гастро-ентералния тракт и вродените съдови аномалии.

– Може ли да бъдат намалени или предотвратени?

Проф. Стефанова: Профилактиката е много важна. Ние редовно провеждаме обучителни семинари и срещи с колегите и общопрактикуващите лекари.

– Какъв съвет бихте дали на бъдещите майки, за да се радват на здраво бебе?

Проф. Стефанова :Много важно е бъдещите майки да спазват природосъобразен начин на живот, да се откажат от всички вредни навици. Редовно да провеждат профилактични прегледи и да следят бременността си.

-Колко важно е лечението да започне в по-ранен етап?

Проф. Стефанова: Много важно е всяко едно лечение да започне на време, това предотвратява евентуалните усложнения и нежелани последствия. Това гарантира добър краен резултат

-Има ли аномалии, които не може да бъдат оперативно излекувани?

Проф. Стефанова: Да има някои от тежките генетични аномалии, при които има мултидисциплинарен подход.

-Какво е лечението в такива случаи?

Проф. Стефанова: Зависи каква е аномалията.

 Вие давате втори живот на много деца. Може ли да се опише чувството след успешна операция и когато видите тези ваши малки пациенти вече като пораснали.

Проф. Стефанова: Детската хирургия е изключителна медицинска дисциплина. Детските хирурзи дават втори живот на малките деца. Усещането е несравнимо с нищо друго в живота ни, когато изписваме здраво детето, което е родено без шанс за живот. Оперирано, то вече е здрав Човек и тръгва по пътя си. Целият колектив се радваме и плачем заедно. Когато детето е оздравяло, ние забравяме за безсънните нощи, за проблемите и страховете. А когато дойде с родителите си да донесе първата торта за 1 годинка, когато тръгне на училище, когато е абитуриент, студент и когато ни канят на сватба това е върховно удовлетворение. Не мога да опиша това чувство на радост и гордост. Ние наистина сме Богопомазани, когато се радваме с нашите спасени деца. Чувството е неописуемо.

-Преподавател сте в Медицинския университет в Пловдив. На какво най-вече искате да научите вашите студенти?

Проф. Стефанова: На човещина, на добро, на знания и умения. Работата с млади хора е удоволствие и отговорност. Уча своите студенти да се поставят на мястото на своите пациенти. Да влагат цялата си душа и сърце, да помагат и да не се отказват пред проблемите и трудностите. Ние имаме най-прекрасната професия, която е посветена на хората.

-Какъв е най-важният съвет, който искате да дадете на родителите?

Проф. Стефанова: Да обичат децата си и да се грижат за тях. Да уважават и да изпълняват съветите на своите лекари лечители.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!