02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Разходите за въздушна и спешна медицинска помощ, се поемат от държавата – за всички пациенти

helikopter medicinski

На 1 февруари в София кацна първият хеликоптер за спешна медицинска помощ в България. След реализирането на цялостната система (HEMS) българските граждани ще имат достъп до съвременна и квалифицирана медицинска помощ в рамките на т. нар. златен час и транспорт на пациенти и пострадали от и до всяка точка от страната. Ще има възможност и за транспортиране на пациенти от едно медицинско заведение до друго. Ще доставя оборудване, кръв, органи, лекарства.

След подаване на сигнал за инцидент към 112, той се предава към съответния Център за спешна медицинска помощ. След извършване на медицински триаж се взема решение за искане на медицински транспорт по въздуха.

Разходите за въздушната помощ, както и за всяка спешна медицинска помощ, се поемат от държавата – за всички пациенти

През първата година той ще лети само в светлата част на денонощието. По договора с италианската фирма Leonardo S.p.A в България ще бъдат доставени общо 6 хеликоптера до 2026 г. Те са оборудвани с последно поколение навигация и авионика, съвместими с изградените и действащи комуникационни системи в страната.

Хеликоптерът не може да бъде използван за издирвателни планински дейности, но може да транспортира пострадали при инциденти в планината, ако метеорологичните условия позволяват и ако има подходящо място за кацане.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) се състои от три основни структури – Координационна централа, Административно-стопанския сектор и Регионални бази за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха – 6 бр. на територията на цялата страна в съответните оперативни бази.

Бази:

  1. София – летище София
  2. Пловдив – летище Пловдив
  3. Сливен – летище Бършен
  4. Търговище – летище с. Буховци
  5. Долна Митрополия – ВВВУ „Георги Бенковски“
  6. Монтана, с. Габровница – летище Габровница

Тази година предстои да бъде напълно оборудвана и втората база – в гр. Долна Митрополия, вкл. с хеликоптер и екипи. Очаква се третата база – в Сливен, също да е готова до края на годината, когато очакваме и третия хеликоптер.

Правителството одобри разходите за изграждане на болнични вертолетни летища в държавни лечебни заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала. Към настоящия момент тече процедура по проучване на терените за изграждането им.

Лечебно заведение

Град

1 УМБАЛ „БУРГАС“ АД

БУРГАС

2 УМБАЛ „Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ” ЕАД

ПЛЕВЕН

3 УМБАЛ ,,СВЕТИ ГЕОРГИ“ ЕАД

ПЛОВДИВ

4 УМБАЛ „ПЛОВДИВ“ АД

ПЛОВДИВ

5 УМБАЛ ,,ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ“ АД

СТАРА ЗАГОРА

6 УМБАЛ „КАНЕВ“ АД

РУСЕ

7 УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ ЕАД

СОФИЯ

8 УМБАЛ „СВЕТА АННА“ – СОФИЯ АД

СОФИЯ

9 УМБАЛ „ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ” ЕАД СОФИЯ

10 МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ АД

СЛИВЕН

11 МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ АД

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

12 МБАЛ „ДОБРИЧ“ АД

ДОБРИЧ

13 МБАЛ „Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ”АД

КЪРДЖАЛИ

14 МБАЛ „Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ” АД

МОНТАНА

15 МБАЛ „ПАЗАРДЖИК“ АД

ПАЗАРДЖИК

16 МБАЛ „Д-Р БРАТАН ШУКЕРОВ“ АД

СМОЛЯН

17 МБАЛ „ХАСКОВО“ АД

ХАСКОВО

18 МБАЛ „СВЕТА ПЕТКА“ АД

ВИДИН

19 МБАЛ „СИЛИСТРА“ АД

СИЛИСТРА

20 МБАЛ „ШУМЕН“

ШУМЕН

От които вече лицензирани са:

  1. МБАЛ „Унихоспитал“ – Панагюрище
  2. УМБАЛ „Света Марина“ – Варна
  3. УМБАЛ „Света Анна“ – София

Изградени, в процес на лицензиране:

  1. УМБАЛ „Лозенец“ ЕАД
  2. МБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” ЕАД /„Света Екатерина“/
  3. УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД, гр. Пловдив

Предстои през следващата седмица (5-9 февруари) да бъдат връчени документите на УМБАЛ „Света Екатерина“ и УМБАЛ „Лозенец“, с което в София вече ще има 3 лицензирани болнични вертолетни летища. Очаква се до няколко дни да бъдат довършени административните процедури и да бъдат подадени документите в ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА) за площадките в още три болници (УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Канев“ – Русе, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново), както и за площадката на тунел „Железница“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!