29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

18 г. от убийството на сестрите Белнейски

grob setri belneyski

18 години след зверското изнасилване и убийство на сестрите Христина и Росица Белнейски майка им Фани почете паметта на децата си на гроба им в село Главиница. Това съобщи „24 часа“.

Времето лети, мъката не затихва, плаче жената. Фани често сънува двете си деца.

„Все едно искат нещо да ми кажат – гледат ме и ми се усмихват, а аз никога вече няма да ги прегърна“, ридае Фани Белнейска. Споделя, че няма никакво движение по досъдебното производство, което бе образувано срещу неизвестен извършител заради открит ДНК материал от второ лице, участвало в изнасилването на момичетата.

„Всичко отдавна е заровено – скрито и покрито. Не са ме търсили нито от полицията, нито от прокуратурата – така ще си остане. 18 години никакво развитие – всичко е затъмнено“, коментира 57-годишната жена.

Като подигравка определя факта, че от парите, на които Лазар Колев е осъдил държавата за лоши условия в затвора, тя е взела едва 150 лв. Съдебната претенция на извършителя на двойното убийство пред Европейския съд по правата на човека бе за 3 000 евро, но останалата част от сумата е била изискана от банка.

„Няма какво да коментирам решението на съда в Страсбург. Това е безумно – осъден за двойно убийство да осъди България заради лоши условия, при които изтърпява доживотните си присъди без право на замяна в пазарджишкия затвор?! Убийците трябва да получат пари, вместо да платят на тези, чиито деца убиват – така ли“, пита Белнейска.

Тя вече е изгубила всякаква надежда, че ще може да получи някакво обезщетение от Лазар Колев по постановената от Пазарджишкия окръжен съд 400 хил. лв. кръвнина за родителите на двете момичета.

„Той няма нищо на негово име и няма да получа нищо. Така приключиха нещата. В тази държава няма закони, а по делото за убийството се случиха много странни неща, така че не искам нищо повече да коментирам, няма смисъл“, отклонява Фани темата за това, че осъденият за двойното убийство Лазар Колев е осъдил България за битовите условия в затвора.

18 години изминаха от 30 януари 2006 г., когато в местността Грамадите между Брацигово и Пещера бяха намерени зверски изнасилени и умъртвени двете дъщери – Росица и Христина.

Бащата Стоимен не можа да преживее мъката по дъщерите си и издъхна от масивен инфаркт на 3 февруари 2015 г., докато беше на работното си място като стрелочник на жп гарата в Пазарджик, пише „24 часа“.

Утеха на Фани е 20-годишната Мария, която преди 2 години беше абитуриентка. След смъртта на Росица и Христина почернените родители осиновиха момиченцето от дома в с. Лесичово. Фани продължава да работи в дома за стари хора „Гаврил Кръстевич“ и двете с Мими живеят заедно.

Наказателното дело за двойното убийство бе едно от най-скъпите в българското правораздаване и по него бяха разпитани стотици свидетели, сред които и съкилийници на Колев от ареста в София, предава „24 часа“.

На 10 юни 2011 г. в Пазарджишкия окръжен съд съдия Ивета Парпулова, тогава председател на съда, даде на единствения обвиняем Лазар Колев доживотен затвор без право на замяна. През ноември същата година апелативните съдии в Пловдив потвърдиха изцяло решението на колегите си, но върховните магистрати по-късно върнаха делото за ново разследване и то вече е в историята.

Според обвинителния акт Лазар Колев в пияно състояние е качил на бул. „България“ в Пазарджик в нощта на 28 януари 2006 г. двете сестри. По пътя оставя по-малката сестра при свой неизвестен до момента приятел и продължава с Росица, а два дни по-късно обезобразените им тела са намерени край партизанския паметник на пътя между Брацигово и Пещера.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!