01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мъчат ни геомагнитни бури

magnitna burya

Геомагнитни бури, причинени от слънчеви изригвания, засегнаха Земята през вчера и днес /неделя/. Възможно е да бъдат повлияни комуникациите в някои региони, се казва в съобщение на Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ.

Ефектите от очакваните бури са от категории G1 (слаби) и G2 (умерени). Последствията от слънчевата активност ще се усещат и в неделя.

Могат да бъдат засегнати разпределителните трансформатори, а северните сияния ще могат да бъдат наблюдавани на юг извън полярния регион.

Бурите са причинени от короналните изхвърляния на маса на Слънцето в четвъртък и петък. Изхвърляните плазмени облаци се състоят от протони, електрони и ядра.

„Слънчевите изригвания са мощни изблици на енергия. Те могат да повлияят на комуникациите, електрическата мрежа, навигацията, както и да представляват риск за космическите кораби и астронавтите“, съобщи НАСА.

От декември 2019 г. слънчевата активност се е увеличила. Слънцето преминава през слънчеви цикли, които се състоят от 11-годишни периоди с промяна на активността. Настоящият цикъл се доближава до своя максимум.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!