02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Годишната изложба на Дружество на пещерските художници- значим художествен форум в града

god izlozhba peshterski hudozhnici 2023

Пещера. Традиционната годишна изложба на Дружеството на пещерските художници беше открита в ХГ „проф. В. Стайков“. Инициативата е отворена за участието на всеки от членовете на дружеството, който твори в областите живопис, графика, скулптура, дърворезба, енкаустика, интарзия, иконопис, приложни изкуства и иерография. В изложбеното пространство са експонирани 86 творби на 42-ма автори.

Снимка : peshteraprim

За първи път в това издание се включват Дафи Самарджиева, баща и дъщеря- Александър и Александра Станишеви, Стоян Учкунов, Йорданка Динчева, Тодор Ангелиев, Александра Илиева и Ангелина Казакова.

В атмосферата на наближаващите светли празници Художествената галерия посрещна съмишленици, приятели, обшественици. За да уважат арт форума, тук пристигна кметът Йордан Младенов, екипът му, представители на политическите сили.

Снимка : peshteraprim

Изложбата откри Илия Тончев- председател на дружеството. “ Радостен съм за поредна година да открия изложбата, която представя пред публиката най-новите произведения на моите колеги. Надявам се те да стигнат до сърцата на нашите съграждани. Пожелавам на приятелите на това изкуство здраве, творчески успехи, нови висоти и късмет през 2024г.“, каза видимо развълнуван Тончев.

Снимка : peshteraprim

Поздравявам ви, че всяка година организирате такова събитие, вашето творчество, което наистина е невероятно е доказателство за приемственост между творческите поколения. За пореден път се убедих, че тук има много големи автори и много скромни хора. Аз се радвам, че експозицията говори за богатия потенциал на нашите творци. Пожелавам здраве и нови творчески успехи на всички, които със своя талант зареждат с енергия града..“ – каза Йордан Младенов.

Снимка : peshteraprim

Малко по-късно градоначалникът връчи Годишната награда. Почетен знак, грамота и парична сума за цялостно творчество получи Борис Стайков.

Борис Стайков е роден на 26 октомври 1971 г. в Пeщера. Творческата му биография включва участие в самостоятелни и собствени изложби: Магистър по графичен дизайн и визуална комуникация Бакалавър по артистичен дизайн в Нов български университет.

Снимка : peshteraprim

За него преди година писателят и журналист Цветанка Чучева написа:

Борис Стайков не изобразява, не показва, не „иска да каже“… Картините му „прибират” очите ни и събуждат други сетива. Съвзема се изначалната ни дарба да вдишваме цветовете – с уханията и звуците им,с тишината и притчите им. Небето е слязло във всяко платно и ни пресътворява. В синева. Висока. Светлината ни люлее в цветни вълшебства до окончателната ни безплътност. Накрая, от „посетители“, „ценители“, „почитатели“ не е останало нищо. Из изложбената зала се носят синкаво-лилави-резедави, слънчеви, здрачни и лунни: сън, смях, спомен, път, песен, полет, бездна, болка, блян… Прекрасното е невидимо за очите.“

Снимка : peshteraprim

Изложбата в Пещера е с вход свободен и ще може да бъде разгледана до 1 февруари 2024 г. Годишната изложба на пещерските художници е значим художествен форум за местните културни среди със своята дълга история. Събитието е финансирано от община Пещера и е част от нейния Културен календар.

Снимка : peshteraprim

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!