01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде какво кълве по родните водоеми към 15 декември

riba

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

След известно затишие около катаклизмите с времето и пад­налите валежи, към 15 декември на язовира отново се забелязва засилено ри­барско присъствие. Лодки има всекидневно, а целта на всички, влезли във водата, са бели риби и костури. Джиговият риболов дава резултати, но е много важно да се локализират дашните места, където са групирани рибни пасажи. Това става със сона­ри, а такива уреди вече има на всяка лодка. И въпреки всичко, няма сигурен улов дори на места, където в предните дни са хва­щани риби.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Костури на язовира се ловяха до най-късна есен и имен­но заради тях идваха риболовци от София и околните се­лища. Като бонус се наместваше и по някой кефал, ако се предложат бели червеи при риболов на плувка и мястото се подхранва. За костурите рибката все пак си е предпочита­на примамка, а и спинингисти ги мамят с дребни силиконки. Преобладават бодливци от средна големина, каквито са масовите в язовира. Мирните риби се отдръпнаха още към края на октомври.

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО“

Фидеристи продължават да ловят платики на язовира, но ос­новно в дълбоките участъци в предверието на стената. Замята се на максимална дълбочина. Хващат се предимно средни до едри платики. В някои дни се трупа добър улов, в други рибите са по-пестеливи откъм изяви и в това няма нищо чудно. Ако се спаси капото при декемврийски язовирен риболов, това си е постижение.

ЯЗОВИР „МАЛЪК БЕГЛИК“

Щуките към 15 декември показват изненадващо добра популация в по-малкия от двата „Беглика“ и това се потвърди в дните на късната есен. На „Малък Беглик“ имаше трайно рибарско присъствие и то с цел улов на зъбатите хищници. Въдици, заметнати на тапа с жива рибка, си личат отдалеч. Хващани щуки са около кило, рядко излизат по-едри, но пък в някои дни се ловят в добро темпо.

РЕКА ИСКЪР

За дълъг период реката течеше голяма и размътена след обилните валежи в края на ноември. Но първите опити по завирените участъци на ВЕЦ-овете в Искърското дефиле за риболов дадоха изненадващо добри резултати. Имаше раз­нообразие от бабушки, морунаши, кефали. Вероятно проми­тото дъно е оказало благотворно влияние и от началото на декември по тези места ловят риба – и с фидерни въдици, и на плувка.

РЕКА ТУНДЖА

Спинингисти трупат активи в средното течение на ре­ката най-вече с улов на костури. С подходящи силиконови примамки може да се направи целенасочен риболов, а са възможни и бонуси от щуки. В долното течение след Ямбол вече става и приличен риболов на плувка. Морунашите са най-многобройните риби и първи се отзовават на подадена захранка. Има ги с всякакви големини, но масовите са от сре­ден размер.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!