29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Разбиха нелегална фабрика и склад за производство на цигари без бандерол

cigari

Калугерово -Гелеменово. Нелегална фабрика за незаконно производство на цигари бе разбира при спец акция в селата Калугерово и Гелеменово. Касае се за тежко престъпление, разследването по което е проведено съвместно с Районна прокуратура – Пазарджик, ГД БОП и Агенция „Митници“. Незаконно произведените цигари са били от марката „Марлборо“ и са предвидени за захранване на българския и европейски пазар.

Това стана ясно от съвместен брифинг на  Радослав Бакърджиев, районен прокурор на гр. Пазарджик, гл. комисар Явор Серафимов, директор на ГД БОП, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГД БОП, Георги Георгиев, директор на дирекция „Митническо расзузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ и наблюдаващ прокурор Мариета Венова.

В село Калугерово е разкрит нелегален склад  за съхранение на произведените цигари без акциз, а в село Гелеменово е установена поточна линия за производството на тютюневите изделия. По случая са образувани две досъдебни производства. Щетите, нанесени на националния бюджет, са за около 8 милиона лева, а общо на европейския – над 12 милиона лева.

Задържано е едно лице, за което е установено, че е съпричастно към престъплението. Става въпрос за мъж от Пловдив, който е задържан за 72 часа.

Около 6 месеца е продължило разследването на случая, като криминалистите са осъществили и връзка с производителя на марката цигари и се очаква експерти на „Филип Морис“ да направят и своя проверка.  Към момента е установено, че на всеки 8 часа нелегалният завод е бълвал между 120 и 160 мастербокса.

Фабриката е била оборудвана с пълна поточна линия за производство и опаковане на цигари. На място са иззети около 160 палета с материали за дейността – хартия, фолио, филтри и други. Производството е било от затворен тип, като наетите работници не са имали право да напускат мястото, нито да ползват мобилни телефони.  В помещенията са открити и 10 легла. Базата е била оборудвана с камери и охранителна техника. Разследващите смятат, че това са били чужденци.

Освен щетите за бюджета, произведените цигари са опасни и за здравето на пушачите. Те са правени без какъвто и да било контрол върху съдържанието на самите суровини и без всякаква хигиена.

Разследването по случая продължава под надзора на прокуратурата.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!