04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Общински съвет-Пазарджик не може да си избере Председател

оbshtna pazardzhik

Пазарджик. Пазарджишкият общински съвет е в патова ситуация. След три опита да бъде избран председател на местния парламент, нито един от двамата претенденти – Найден Шопов от ГЕРБ и Таня Колчакова–Янева от ПП-ДБ, не успяват да съберат необходимите 21 гласа.

Към момента местният общински съвет, който се състои от 41 души, изглежда разделен на две, а това, че няма избор, се дължи на няколкото недействителни бюлетини при всеки от проведените вотове.

ГЕРБ и ПП-ДБ застанаха в челен сблъсък за председателския пост. И при трите гласувания Найден Шопов от ГЕРБ събираше между 19-20 гласа, а опонентът му от ПП-ДБ Таня Колчакова – между 18-19 гласа. В конкретните гласувания недействителните бюлетини варираха между две и три. Това изнерви общинските съветници и последваха призиви към кандидатите за председател доброволно да напуснат играта.

Благо Солов от коалиция „За силна община“ остана учуден, че групата с най-много общински съветници – тази на Тодор Попов, играе в полза на ГЕРБ:

„Дори щеше да ми бъде по-логично те да бяха предложили председател, понеже са най-голямата група. Г-н Шопов, това желание да измиете срама от изгубените избори не може да мине през избор на председател. Дайте и вие крачка назад, да направим избора на председател по-възможен.“

„Трябва да се спре с театъра и да се гласува съобразно морала“, смята Ангел Василев от Гражданско сдружение „Развитие за Пазарджик“.

Според бившия кмет и настоящ председател на общинската група „Новото време“ Тодор Попов обаче „политиката няма нищо общо с морала„, а е „изкуството да балансираш интереси и няма лична емоция и философски понятия“, затова „трябва да се подхожда прагматично и професионално“.

„Трябва да се намери изход от ситуацията, тъй като общината не може да заработи на пълни обороти„, коментира новоизбраният кмет и доскорошен депутат Петър Куленски.

Равръзката се оказват двете недействителните бюлетини, които ясно показват, че не се търси избор, а опит за сглобка на местно ниво. Поредният, четвърти опит за избор на председател на общинския съвет е следващия вторник.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!