27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Без зима тази година

vila zima _1

Продължаващото метеорологично явление Ел Ниньо ще продължи най-малко до април 2024 г., повишавайки обичайните температури за годината, която е на път да стане най-топлата в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в сряда.

Според агенцията има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през зимата в северното полукълбо.

Ел Ниньо е затопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да провокира екстремни метеорологични явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши. Феноменът вече предизвиква бедствия по целия свят, като се очаква да увеличи рисковете в нововъзникващите пазари, които са по-изложени на промени в цените на храните и енергията, съобщава „Ройтерс“.

Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и силни бури, особено в северното полукълбо.

Според Световната метеорологична организация 2023 г. е на път да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

Източник :  / ttps://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!