04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата „Св. Димитър“ чества храмов празник

dimitrovden 2022

Пещера. Църквата „Св. Димитър“ ще отбележи подобаващо своя храмов празник. В чест на Свети Димитър свещеници от катедралния храм ще отслужат литургия за здраве и благоденствие на миряните. На 26 октомври (четвъртък) от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство † Пловдивският митрополит НИКОЛАЙ ще възглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Димитър“, град Пещера.

Снимка : peshteraprim

На Димитровден празнуват строители, архитекти, проектанти, както и ковачи, техници, инженери и металурзи.

Не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни, които на 26 октомври празнуват своя имен ден. 

Възрожденската църква „Св. Димитър“, която е катедрален храм, се намира в централната част на гр. Пещера. Тази внушителна с размерите си сграда е строена в периода 1825 – 1831 година. Изградена е благодарение на даренията на занаятчийските еснафи от проспериращото по това време главно село Пещера.

За архитект на монументалната постройка се приема майсторът – строител устабаши Петър Казоолу (по-късно се подписва като Казов) от Пещера. В строежа на църквата  участват и други строители от Пещера, сред които Кузман Мичов. Иконостасът е резбован през 1910 година, но иконите, както и двата големи кивория, са от XIX век.

Между иконите извън иконостаса, някой са по-ранни от построяването на храма. Особенно ценни са със своите иконописни достойнства са иконите: „Богородица Одигитрия“ (определена като изпълнение от XVII-XVIII в.), „Св.Богородица” (1642 г.), „Св. Св. Петър и Павел” (1769 г.), „Св. Екатерина” (1792 г.), „Св. Георги” (1811 г.), „Св. Димитър” (1830 г.), „Велик архангелски събор“ (1830  г.) и много други.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!