02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изложба скулптура ще открият в ХГ “ проф. В. Стайков“ в Пещера

plakat skulpyura

Пещера. На 14 октомври / събота/ от 11:00 ч., в градската художествена галерия „проф. В. Стайков“ ще бъде открита изложба – скулптура Съзерцание на Борис Стайков и Стоян Учкунов, съобщи за Peshteraprim Митка Млячкова – уредник.

Представяме ви творците :

Борис Стайков Живописец с пъстра палитра, боравещ с цветови съотношения и петна. Играещ си с форми и поетични кодове. За художника хоризонта на измерване на пространството е винаги отвъд. В настоящата изложба за първи път Борис Стайков показва свои скулптури от камък. Скулптурата е триизмерно изследване на формата и изисква различен фокус. Извайването на материала и обследването на процесите, свързани с изваждането на бял свят на смисли и образи, носи нови предизвикателства в работата с обемите и пластичните изразни средства. „Connais-toi toi-même“ (Познай себе си), пише Монтен. „Eдинственият полезен подход към живота е да познаваш себе си“, казва френската скулпторка Луиз Буржоа, чийто стил определят като „емоционален индивидуализъм“. Тя описва процеса на създаване на скулптурата като „борба до край“. В настоящата изложба борбата е в началото и най-хубавото е, че предстои да се запознаваме тепърва с нови обекти от артистичния свят на художника.
Стоян Учкунов Автор на монументални паметници и кавалетна пластика. Участник в редица национални и регионални изложби у нас и в чужбина. Работи в областта на синтеза на скулптура и архитектура, паркова скулптура, пластични решения за интериор, както и реставраторска работа. Ученик на големия български скулптор Благой Илиев. Негови по-известни обекти са: – скулптурен ансамбъл „Момчил войвода – Родопският цар“ в Златоград; – „Св. Георги“, скулптура край манастира в Белащица; – Херакъл (Херкулес) в Пловдив; – ,,Тракйски конник“ в Ново село и др. Активно участва в реставрация на обекти от Стадиона на Филипопол, който се намира под главната пешеходна улица в Пловдив; Реставрира множество елементи от мозайки и др. в Епископската базилика, наричана още Голяма, както и Малката базилика на Филипопол, Пловдив; Реставрация на византийска крепост – скулптурни елементи, мраморни детайли и др. в Мезек; Реставрационни обекти в с. Гиген, област Плевен и др.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!