29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ЧРД на Маргарет Николова

Margret Nikolova.

Родена  на 10 октомври 1928 г. в София, започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и пеене. Богатият ѝ активен творчески път, обхващащ половин век, отрежда на певицата възлово място в създаване облика на изпълнителското майсторство в българската поп музика.

Завоювала редица награди у нас и в чужбина, тя остава в историята като първият носител на званието „Заслужил артист“ за поп изпълнител (1964 г.). Специално за нея песни са писали повечето от най-именитите ни композитори, сред които определяният като патриарха на българската забавна музика Йосиф Цанков, Ангел Заберски, Атанас Бояджиев, Тончо Русев, Петър Ступел и много други.

Концертната дейност на певицата, която продължава повече от 50 години, включва 9 400 концерта, 34 гастроли в 13 страни и участия в спектакли в Русия, Полша, Иран, Финландия, Унгария, Сърбия, Чехия, Германия, Куба, Алжир, Англия и Австрия.

Лауреат на 6 български и международни конкурса и е носител на 12 високи държавни отличия и много почетни грамоти от културни обществени организации. Има над 600 песни от български и чуждестранни композитори. Певицата освен поп музика пее отлично стари градски песни, както и руски романси. Записала е дуетни албуми с Николай Любенов и Петър Петров.

С Петър Петров записва само стари градски песни, а романси – с Николай Любенов. През 1983 г. е издадена първата им дългосвиреща плоча с руски романси, като в нея романсите за пръв път са записани в дуетна форма.

В репертоара си има дуети и с Кирил Семов, Петър Чернев и Георги Кордов. Работила е с оркестър „Гамбринус“, Бони Милчева, Мими Севлиева и Иван Петров. В „Балкантон“, БНР и БНТ записва 259 песни, от които 180 от български автори, 27 стари градски песни, 11 руски романса, 41 френски, руски, италиански, гръцки, полски, унгарски, немски и от други композитори.

Има 52 участия в телевизионни филми. Маргарет Николова е била член на журито от основаването на фестивала „Златен кестен“ в Петрич и председател на журито на фестивала за стари градски песни „Под липите“ в Стара Загора.

Серия юбилейни концерти, свързани със 70-годишнината ѝ, са осъществени през октомври 1998 г. от подиума на „Златен кестен“.

През 2000 г., на 72-годишна възраст, прекратява певческата си кариера.

Съпругът на певицата Петър Николов приживе издава книга за нея – „С песен в живота“, екземпляри от която имат само най-близки хора на семейството.

На 31 октомври 2018 г. е отбелязана 90-годишнината ѝ в Руския културно-информационен център в София с концерта „Старите песни“, организиран на Представителния ансамбъл на въоръжените сили с ръководител Снежина Темелкова, на който вземат участие много певци и състави.

 

Най-известните песни от репертоара на Маргрет Николова са „Пролет моя“, „Птици мои“, „Любовта на юнгата“, „Песен за майката“, „Целуни ме“, „Твоята китара“, „Ропотамо“, както и дуетните ѝ: „Сън сънувах“ (с Кирил Семов), „Любили сме, любили“ (с Петър Петров), „Малка къща сред полето“ (с Георги Кордов) и „Альоша“ (с Г. Кордов).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!