06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Празник на българските певци и музиканти

muzika

През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Всъщност от древността към изворите за произхода на музиката тръгнали и по други пътища. За мнозина било ясно, че музикалното изкуство не се е родило като богинята Афродита от морската пяна,  както и че не е дар от боговете или “необвързана с нищо земно свободна изява на духа”.

Древните източни мъдреци, античните философи, средновековните писатели и хуманистите на Възраждането  определят музиката като наука и философия, изкуство и дори като поезия.

В средата на ХХ век английският писател Ричард Бейкър лансира едно много точно и оригинално определение:

“Възникването на музиката е резултат от един импулс на човека – потребността от ритъм в живота. Музиката се ражда свързана с танца и поезията – като част от т. нар. синкретично изкуство, което всъщност е най-старият етап в историята на всички изкуства. Музиката е движение!”.

Така се появил най-универсалният език на човечеството – Музиката.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!