01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Хартиената трудова книжка окончателно отиде в историята

trudova knizhka

Хартиената трудова книжка окончателно отиде в историята, след като парламентът прие и на второ четене промените в Кодекса на труда. С тях  законопроектът въвежда пълна електронизация на трудовото досие. То ще се нарича единен електронен трудов запис в Националната агенция за приходите. За целта НАП трябва за около година да надгради регистъра си с пълните трудови данни на работещите.

До 1 юни 2025 г. всеки работодател трябва да е оформил трудовата книжка на своя работник или служител и да му я върне. Изгубена книжка след тази дата ще бъде заменяна с нова и след това отново приключвана, след вписване на съответните данни в регистъра.

Всеки нов работодател няма да има достъп до данните за заплатата от предходните работодатели, за да не може да се възползва от тях при определянето на текущото трудово възнаграждение. Всеки работещ пък ще има пълен достъп до собствените си данни в новата електронна трудова книжка.

Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради невписване на прекратяването на трудовия договор, гласуваха още депутатите.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!