14 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина бившият издател на вестниците „Труд“ и „Преса“ Тошо Тошев

svesht

На 80 години в сряда почина бившият издател и главен редактор на вестниците „Труд“ и „Преса“ Тошо Тошев.

снимка : Архив
Източник : БГНЕС

През първите две десетилетия на прехода той бе много влиятелна фигура в българската политика като собственик на най-честения тогава всекидневник „Труд“ (1991–2011).

Признанието за неговото голямо влияние бе поканата за членство в т.нар. български бизнес клуб „Възраждане“, който бе създаден в първите месеци на управлението на правителството „Сакскобургготски“

Наред с Тошев в клуба членуваха Васил Божков, Емил Кюлев (убит през 2005), Илия Павлов (убит през 2003), медийният издател и журналист Петьо Блъсков, Радосвет Радев и други. По-късно Тошев решава да напусне клуба, цитирайки „етични“ съображения.

След като продаде „Труд“ през 2011 година, той създаде вестник „Преса“, който бе закрит няколко години по-късно.

Тошо Тошев беше удостоен с орден „Стара планина“ І степен за „изключителни заслуги в областта на журналистиката“ през 2002 година от президента Георги Първанов.

В края на 2009 година той бе официално обявен като съдържател на явочна квартира с агентурен псевдоним „Бор“ на бившата Държавна сигурност. Тошев е вербуван през 1975 година и е снет от отчет през 1990 година.

Тошо Тошев получава средно образование в Техникума по силни токове „Киров“. Тогава пише за вестник „Средношколско знаме“, а сред това завършва специалност „Българска филология“ в Софийския университет.

През 70-те години работи две години във вестник „Народна младеж“ и е зачислен към отдел „Пропаганда“ на Градския комитет на БКП в София, а след това и в програмна редакция на Българската телевизия.

В началото 80-те години става заместник-главен редактор на „Труд“ и едновременно е шеф на отдел „Печат“ в Столичната община (сега „Връзки с обществеността“).

Автор е на книгите „Истина за лично ползване“ (1984), „Времето за умиране стига“ (1988), „Китай в годината на Дракона“ (1989) – пътепис, „Страх“ (2001), трилогията „Лъжата“ (2001-2004), „Политическа орда“ (2017), „Власт“ (2018) и „Сенки сред виелицата“ (2021).

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!