20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Станислав Стратиев

stanislav stratiev

Роден е на 9 септември 1941 г. в София. Завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1968 г. През 1964 – 1968 г. е редактор във в. „Народна младеж“, а през 1968 – 1975 г. работи във в. „Стършел“. От 1975 г. е драматург на Държавния сатиричен театър в София.

За пръв път Станислав Стратиев публикува през 1958 г. във в. „Средношколско знаме“. Сътрудничи с разкази и фейлетони на вестниците „Народна младеж“, „Стършел“, „Пулс“, „Стандарт“, „24 часа“ и на списанията „Родна реч“, „Пламък“, „Септември“, „Театър“. Дебютът му в прозата с книгата „Самотните вятърни мелници“ през 1969 г. е посрещнат възторжено от критиката.

През 90-те години има своя постоянна колонка във в. „Стандарт“.

Станислав Стратиев умира в София на 20 септември 2000 година.

Библиография

  • „Самотните вятърни мелници“ (1969)
  • „Троянски кон“ (1971)
  • „Дива патица между дърветата“ (1972)
  • „Пътешествие без куфар“ (1972)
  • „Пеещият кораб“ (1973)
  • „Пейзаж с куче“ (1977)
  • „Подробности от пейзажа“ (1978)
  • „Капитаните от Бискайския залив (1982) (включва „Самотните вятърни мелници“ и „Пътешествие без куфар“)
  • „Живот в небето“ (1983)
  • „Българският модел“ (1991)
  • „Последно кино“ (1991)
  • „Упражнения по другост“ (1993)
  • „Стоян“ (1995)
  • „Лице от Греко“ (1997)
  • „Мотиви за кларинет“ (1997)
  • „Вавилонска хроника“ (2000)
  • „Избрано 1. Белетристика“ (2002)
  • „Избрано 2. Драматургия“ (2003)
  • „Избрано 1. Белетристика“. Второ издание (2009)
  • „Избрано 2. Драматургия“. Второ допълнено издание (2009)
  • „Стратиев и Сатирата“ (2011)
  • „Българско зелено. Текстове 1964 – 2000“ (2011)

Пиеси

  • „Римска баня“ (1974)
    Премиера в Сатиричен театър – февруари 1974 г. Постановка – Нейчо Попов
  • „Сако от велур“ (1976)
    Премиера в Сатиричен театър – декември 1976 г. Постановка – Младен Киселов
  • „Рейс“ (1980)
    Премиера в Сатиричен театър – март 1980 г. Постановка – Младен Киселов
  • „Рагаца“ (1982)
    Премиера в Централен куклен театър – януари 1982 г. Постановка – Яна Цанкова
  • „Не падай духом“ (1982)
    Премиера в Младежки театър – май 1982 г. Постановка – Николай Поляков
  • „Максималистът“ (1984)
    Премиера в Сатиричен театър – май 1984 г. Постановка – Крикор Азарян и Маргарита Младенова
  • „Животът, макар и кратък“ (1986)
    Премиера в Сатиричен театър – октомври 1986 г. Постановка – Здравко Митков
  • „Подробности от пейзажа“ (1987)
    Премиера в Театър „Българската армия“ – март 1987 г. Постановка – Пламен Марков
  • „Балкански синдром“ (1987)
    Премиера в Сатиричен театър – октомври 1987 г. Постановка – Иван Добчев
  • „Мамут“ (1990)
    Премиера в Сатиричен театър – октомври 1990 г. Постановка – Пламен Марков
  • „От другата страна“ (1993)
    Премиера в Сатиричен театър – януари 1993 г. Постановка – Пламен Марков
  • „Зимните навици на зайците“ (1996)
    Премиера в Сатиричен театър – октомври 1996 г. Постановка – Пламен Марков
  • „Празни стаи“ (1999)
    Премиера в Театър „София“ – април 1999 г. Постановка – Здравко Митков
  • „Мотиви за кларинет“ (2001)
    Премиера в Сатиричен театър – април 2001 г. Постановка – Иван Урумов

Филмография

  • „Врабците през октомври“ (8-сер. тв, 2006)
  • „И Господ слезе да ни види“ (2001)
  • „Коледни апаши“ (тв, 1994)
  • „Равновесие“ (1983)
  • „Оркестър без име“ (1982)
  • „Слънце на детството“ (2-сер. тв, 1981)
  • „Кратко слънце“ (1979)
  • „Гардеробът“ (1974)
  • „Пазачът на крепостта“ (1974)

Награди

  • 1978 г. – Награда „Чудомир“.
  • 1983 г. – Награда на Съюза на българските писатели за книгата „Живот в небето“.
  • 1984 г. – Награда „София“ за литература и театър за пиесата „Римска баня“.
  • 1984 г. – Втора награда от VII Национален преглед на българската драма и театър.
  • 1986 г. – Димитровска награда
  • 1989 г. – Трета награда на VIII Национален преглед на българската драма и театър.
  • 1990 г. – Първа награда на Конкурса за европейска драматургия в Мобьож, Франция за пиесата „Животът, макар и кратък“.
  • 1992 г. – Награда „Чудомир“.
  • 1993 г. – Национална награда за хумор и сатира в литературата от XI Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово.
  • 1993 г. – Втора награда в световния конкурс на Би Би Си за пиесата „От другата страна“.
  • 1993 г. – Награда „Аскеер“ на „Академия Аскеер“ за пиесата „От другата страна“.
  • 1995 г. – Награда „Златен ланец“ в литературния конкурс на в. „Труд“.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!