29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Биовет“ АД обяви условията за четвъртия конкурс „Пещерските будители“

buditeli konkurs nagradi..

Пещера. От първия учебен ден, 15 септември, до 23 октомври (финал) 2023 г. всички ученици от община Пещера могат да се включат в надпреварата за спечелването на призовите места в четвъртото издание на конкурса „Пещерските будители“.

Припомняме, че през 2020 г. ръководството на „Биовет“ АД – гр. Пещера учреди ежегоден конкурс за написване на есе, разказ, стихотворение, рисунка и фотография на тема „Пещерските будители“, събитието е посветено на Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември.
За участие в конкурса се канят всички ученици от община Пещера, които са на възраст от първи до дванадесети клас.

Одобрената от директорите на местните училища за тази година тема е: „Моето родословно дърво“.

Ще разчитаме на помощта на учителите и родителите при представянето на децата тази година. От възрастните – баби и дядовци, майки и бащи, както и близки роднини децата ще научат историята на собствените си родове. Журито ще приеме и писмени работи, в които се разказва за изтъкнати представители на днешните пещерски родове ако децата са техни потомци.

Допустими са и писмени разкази за родителите, бабите и дядовците, както и интересни случки свързани с рода. Писмените работи трябва да са илюстрирани с родословно дърво, по възможност и със снимки. По този начин ще се отдаде почит на предците, децата ще научат историята на произхода на семействата си.

Младите художници могат да нарисуват семеен портрет, а фотографите да направят родови снимки. Към снимките и фотографиите също очакваме родословно дърво.
Родословното дърво трябва да съдържа имената, както и годините на раждане и смърт (за починалите) на съответния човек от фамилията. Родословното дърво може да бъде от класически тип или наподобяващо таблица.

Целта на конкурса тази година е да бъдат издирени и показани съвременните пещерски хора и техните предци.
Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи:
Първа група: 1-4 клас
Втора група: 5-7 клас
Трета група: 8-12 клас
Конкурсните работи ще бъдат оценявани по следните критерии:
А/ За есе, разказ и стихотворение
– писмена грамотност
– лично отношение по темата
– спазване на темата
– богатство на изразните средства
Конкурсните работи могат да бъдат написани на ръка или набрани на компютър.
Б/ За рисунка:
– композиция
– пластичност
– цветова хармония
– изразителност
– вид на изразните средства
В/ За фотография:
– композиция
– пластичност
– цветова хармония
– изразителност
– вид на изразните средства
Форматът на рисунките трябва да бъде 35/55 см., на кадастрон.
На снимките 20/30 на фотографска хартия.
Всеки от участниците има право на участие с две работи. Всеки участник трябва да напише ръкописно на гърба на своята писмена работа, снимка или фотография: името, възрастта и училището от което е, както и името на своя преподавател от когото е получил помощ и насоки. За първи път тази година награда ще има и за учителите оказали съдействие на децата.
Във всяка от категориите и възрастовите групи ще бъдат връчени по три парични награди, като за първо място наградата е 150 лв., за второ – 100 лв., за трето – 50 лв.
Наградният фонд е осигурен от „Биовет“ АД.
Конкурсните работи се събират в срок до 23 октомври 2023 г. в училищата на участниците, а на следващия ден те трябва да бъдат предоставени на членовете на журито за оценка, като допълнително ще бъде съобщено мястото на журирането.
Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, в ХГ “Проф. Веселин Стайков”.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!