14 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Е-услуги слагат край на досадни удостоверения и куп банални бележки

pc

Държавната и общинската администрации не може да искат от гражданите удостоверения за семейно положение, за наследници, за настоящ и постоянен адрес и всички останали. Това ще стане факт след влизане в сила на Закона за електронното управление, който предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

Той беше окончателно одобрен от Народното събрание в петък. Новият Закон за електронното управление е стъпка към повече удобство за гражданите и по-голяма ефективност на администрацията

С промените в закона се слага край на различните видове удостоверения, които изискват държавни и общински институции от гражданите по различни поводи. За целта администрацията е задължена да прави служебни справки в регистрите.

Административните органи ще могат да използват безплатно системата за създаване и водене на регистри в електронен вид, които да отговарят на изискванията на закона. Това ще става или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредена централизирана система.

Отменя се и възможността с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър.

По този начин всички наредби, включително общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения и бележки стават незаконосъобразни.

Такива например са исканите сега удостоверения за семейно положение, за наследници, за постоянен или настоящ адрес, както и за липса на задължения към Националната агенция по приходите.

Администрациите трябва да приведат регистрите в електронен вид не по-късно от 31 март 2024 г. Това ще става по график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет до 31 октомври 2023 г.

До 31 март 2025 г., всички регистри трябва да отговарят изцяло на изискванията на закона.

Гражданите вече ще могат да заявяват електронни услуги без да подписват заявленията с квалифициран електронен подпис (КЕП) и при това на по-ниска цена от тази на гише, предвиждат още промените.

Освен това за предоставяне на административни услуги по електронен път не се изисква прилагане на документ за платена такса, когато таксата е платена по електронен път.

Предвижда се министърът на електронното управление да предложи механизъм за определяне на размера на компенсациите по Закона за публичните финанси във връзка с предоставянето от общините на административни услуги по електронен път с намалена такса.

Въвежда се електронното връчване в производството по административни наказания, предвиждат още промените в закона.

Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания електронно през Системата за сигурно електронно връчване. Например връчването на актове и фишове от КАТ или НАП.

За целта гражданинът трябва изрично да посочи, че желае да му бъдат връчени онлайн. Тепърва ще се регламентира как ще става тази заявка. Ако в 14-дневен срок след получаване на писмото от съответната институция по електронната поща той не го отвори, това означава, че актът не му е връчен.

С промените се регламентират изискванията към Системата за сигурно електронно връчване, включително извършването на независим периодичен външен одит на системата.

С промените в закона се урежда и дейността на посредниците на електронни административни услуги. Това се прави основно за възрастни хора, които не ползват интернет, или живеят на отдалечени места от областния център и трябва да губят време и пари за транспорт.

Гражданите ще могат да заявяват административни услуги чрез посредник с изключение на пребиваващите у нас чужденци.

Посредникът заявява административните услуги по електронен път, като за това ще му се плаща.

Изискванията към дейността на посредниците, към доставчиците на електронни административни услуги във връзка с посредничеството и правилата за извършване на плащания към доставчиците на услугите ще бъдат уредени с наредба, е записано в закона.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!