21 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:28, 12 септември 20231min

Покоряването на връх Арарат  : Една от важните задачи- да преговоря един основeн урок. Човек издига себе си чрез душата си

ararat

Пещера. Красимира Георгиева е от Пещера. Омъжена, с едно дете.

Снимка : Красимира Георгиева
Източник : peshteraprim

Голямата си обич към изкачванията на планини Красимира обяснява с нуждата да покорява неизвестното, за да осъзнае истинското величие на Човека. От 12 до 19 август, заедно със съмишленици от страната избира дестинация предложена от туристическа фирма.

Целта е покоряването на връх Арарат.

СПРАВКА :

Връх Арарат е най-високият връх в Арменското плато (5165 m). Той се намира в Североизточна Турция, провинция Агръ, на 16 km западно от Иран и 32 km южно от Армения. Първото българско изкачване на върха е от Златан Силянов Златанов, турист от град София през лятото на 1928 г.

Снимка : личен архив

К. Г. : Любител планинар съм. С изкачване на планини се занимавам от доста време. Изпитвах непреодолимо желание да проверя ще успея ли с това предизвикателство. Мамеше ме височината, разположението, препятствията, които ме очакват по време на прехода. Тръгнах, защото човек е роден да надгражда. Непрекъснато иска още и още…

Красимира има в актива си почти всички известни върхове в България. Мусала 2925 m, е най-високата точка в постиженията й.

Снимка : личен архив

К. Г. Усещането, че покоряваш безкрайността, адреналина и волността ти дават сили. Щастлив си като оставиш дребните загуби и победи там-долу. Виждаш нови хоризонти пред очите си, душата ти се слива с необятността. Започваш да гледаш с други очи обществото, познатите ни постижения губят смисъл и значение пред величието на новата височина.

Преходът до върхът се прави през нощта. Движението е в колона. Пред очите на алпиниста се вижда осветеното от челника. Предвидени са четири нощувки в палатки в два лагера. Губиш представа за реалността, казва Красимира зареяла поглед в небето.

К. Г. Притеснявах се от височинната болест, която те връхлита без предупреждение и явни симптоми. Знаех, че сполети ли те, път напред няма. Връщат те водачите. Компромиси не допускат и толерирата. Бях уверена в силите си, знам предела на възможностите. Но планината е тази, която отрежда изпитание характерно за всеки поотделно. Гарантирано доверие ти дават водачите. Те се грижат за всичко по време на изкачването. От техните съвети и професионализъм зависи успехът на мисията.

Снимка : личен архив

Пътьом групата среща други съмишленици, продължава разказът си Красимира. Сред тях и българи, решили да пробват късмета си. Слизайки надолу, те са доказали възможностите си. Осъществили са поредната си мечта. Имат нужното самочувствие, щедро раздават съвети за по-добра кондиция по време на път. Показват някои тънкости при опаковане на багажа. И не пропускат да се пошегуват, че българите са инато племе и трудностите едва ли ще ги спрат в устрема напред.

К. Г. Най- магичното нещо, което се разкри пред очите ми от върха беше изгрева. Да посрещнеш новия ден на такава височина те оставя без дъх. Губиш представа за реалността. Усещаш как планината ти е разрешила да я покориш, дарява те с нещо, което долу няма как да видиш. Раждаме се, страдаме, умираме, а светилото те обгръща в пурпурен плащ и се чувстваш някак неземно. Разбираш, че в този живот си длъжен да разчиташ единствено на силните си страни, и веднага осъзнаваш, че вълнуващ начин на живот може да е само планинарството.

Снимка : личен архив

Когато избира Арарат и потегля към поредното си приключение, Красимира взема със себе си знамената на община Пещера и на България.

Снимка : личен архив

Там, сама, под първите лъчи за деня, при минусови температури с трепет гордост издига символите на своята принадлежност.

Снимка : личен архив

За да каже тихомълком „Арарат принадлежи на една страна, той не е твой. Но ти беше отредено да постоиш там. И да покажеш на света, кой си и от къде идеш. Защото след секунда вятърът ще замете следите ти. Но слънцето остава свидетел…А аз покорих страховете си“.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!