29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Георги Панайотов ще гостува със своя изложба в Пещера

izlozhba georgi panayotov plakat

Пещера. На 5 септември / вторник / ХГ „проф. Веселин Стайков ще представи творчеството на Георги Панайотов. Творецът ще изложи свои произведения подредени в изложба живопис Отражения. Откриването на експозицията е предвидено за 17:30 часа.

Георги Панайотов е роден през 1958 г. в Бургас. Страстта му към пеенето и рисуването се проявява в ранна детска възраст. Средата в която расте, не му позволява средства за изучаване на музика и рисуване, той рисува с каквото има и върху каквото има.

По-големият му брат, имайки художествени наклонности, става първият му учител по рисуване.

От 18-годишен изкарва прехраната си в най-големия металургичен комбинат в България „Кремиковци“, където работи като електроженист, оксиженист, пещар, валцьор. Работейки в гигантския завод „Кремиковци“, пее в камерен и смесен хор . Пял е по всички софийски сцени, включително и на празничния първомайски концерт при откриването на НДК под диригентството на Васил Стефанов, а в същото време рисува в свободното си време.

Миризмата на маслени бои в ателието на известната българска художничка Славка Денева предизвиква силното желание да стане професионален художник. Ставайки неин ученик, Георги прави първите си сериозни стъпки в рисуването. Оттогава той посвещава цялото си свободно време на рисуване, овладявайки различни техники и жанрове.

В завода група художници, заедно с Георги, създават художествено ателие, където се провеждат първите му изложби и където чуват първите сериозни коментари от известния български критик Любен Белмустаков. Тежката работа във завода и усиленото обучение по музика и рисуване подкопават здравето на Георги. За да се възстанови, заминава да живее в село Горица, недалеч от морето. Малко по малко, паралелно с картините, започва да рисува портрети в к.к. Слънчев бряг.

От 1990 г. е професионален художник, рисува портрети, картини, редувайки различни техники и стилове – пастел и масло, реализъм и импресионизъм, морски пейзажи, сюрреализъм и свободна живопис в стила на абстрактния символизъм. В края на 90-те години Министерството на културата отдава под наем сградата на бившата църква „Св. Тодор“ в старинния град Несебър, в която след реставрация открива художествена галерия. Галерията все още е активна.

През 2010 г. постъпва в Народен Университет в Москва (Русия) в 4-ти курс, получава диплома за професионален художник и учител по изобразително изкуство. Има редица самостоятелни и общи тематични изложби в България. Финалист е на престижен международен конкурс ArtPreview -2011 в Москва. През 2011 г. участва и в сборната изложба на московските художници. В продължение на повече от 30 години всяка година десетки негови картини постъпват в частни колекции на любители на изкуството от различни държави на света.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!