29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изтече срокът за провеждане на консултации при кметовете за съставите на ОИК

chinovnik podpis

Днес изтече срокът за провеждане на консултации при Кметовете на Общините с парламентарно представените партии и коалиции за състава на Общинските избирателни комисии. Съгласно Изборния кодекс и приетата хронограма за предстоящите Местни избори на 29-и октомври, ЦИК назначава общинските комисии не по-късно от 50 дни преди изборния ден, тоест – до 8-и септември.

От ЦИК напомниха, че за разлика от другите видове избори, партиите, коалициите и инициативните комитети не внасят депозит за участие в изборите за общински съветници и Кметове.

В случаите, когато е постигнато съгласие между участниците в консултациите, Кметът на съответната Община представя на Централната избирателна комисия писмено предложение за състав на Общинската избирателна комисия. На това основание ЦИК назначи в последните дни ОИК в десетки общини.

На днешното си заседание, например, назначи комисии в общините Кърджали, Годеч, Котел, Долна Митрополия, Черноочене и други.

Също днес изтече и срокът, в който, когато не е постигнато съгласие между участниците в консултациите, Кметът на Общината изпраща на ЦИК направените от тях предложения за състав на комисията. Ако обаче Кметът на Общината не е направил предложението до ЦИК за назначаване на ОИК, в срок до шести септември Областният управител прави предложението въз основа на предложенията от проведените консултации при Кмета.

ОИК встъпват в правомощията си на девети септември.

 

 

 

 

 

 

Източник :/ https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!