02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Гимназията със свое място в Националния музей на образованието

su_sv_kl_ohridski

Пещера СУ „Св. Кл. Охридски“ направи поредното си дарение – този път към Националния музей на образованието в Габрово.

НМО получи учебна техника от 70-те и 80-те години на миналия век шрайбпроектор (аналогов еквивалент на видеопроектора), киномашина, диаскоп, елементи от първия в България клас-автомат за автоматично оценяване на знанията КОМ-ПАК-69, създаден в Гимназията от Матей Терзиев. Колекцията на музея се обогати с дидактични материали по начално военно обучение, както и със съвременни покани на двадесетокласниците към техните учители за бала и с рекламни материали на училището.

Най-ценни от дарените документи бяха проучвателните дневници, водени между 1970 и 1972 г. Това са може би единствените запазени документи от такъв вид. В тях класните ръководители са записвали подробно дейностите с паралелката, проблемите и тяхното решаване. Така тези проучвателни дневници съдържат информация от първа ръка за учебно-възпитателната дейност преди половин век.

СУ „Св. Кл. Охридски“ присъства в НМО и с историческа справка от 80-те години, с двете книги за училището – „Светла летопис“ на Ст. Попчев и „Пещерската гимназия“.

Това е поредното дарение към институция, пазеща миналото, от страна на Гимназията. Историческият музей в Пещера и Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив също са получили ценни артефакти от нея.

В това се проявява една от отговорностите пред общността на СУ „Св. Кл. Охридски“ – да запазва спомена за миналото и така да гради бъдещето.

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!