29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Равногор започва Празник на набора

horo ravnogor

Равногор. Въпреки отмяната за задължителната военна служба, в село Равногор все още „изпращат“ наборници. Тази вечер започват празненствата на роените през 2005 г. момчета и момичета. Традицията повелява, в последната  седмица на юли в селото на своя род се събират всички момичета и момчета, които в календарната година навършват осемнадесет.

Първоначално по този начин били изпращани в казармата само момчетата, но след нейното премахване тържествата обхванали и момичетата. Празникът се чества три дни с музика и хора на площада. Довечера всички участници в наборните вечери ще бъдат пременени с народни носии, като за тях това е задължително, а за гостите – по желание.

Първото име на селището датира от времето на турското робство и то е било Кория (гора на български). Турският еквивалент на Равногор – „Ясъ кория“ (Равна гора). Селото е носило и друго име – Акси кория, или Злата гора, защото османците не са могли да сменят вярата на тогавашните жители.

Името Равногор измисля цар Борис III, който се отбивал понякога на лов в близките гори, но повече да се любува на гледките, отколкото на стреля по дивеч.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!