05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Сахата : Обновен и верен на времето в Пещера

sahata

Пещера. В жаркия предиобед на 26 юли се състоя официалното откриване на новоремонтираната кула на стария часовник- Сахата и оформения като малък парк район около него.

Снимка : peshteraprim

Припомняме, че съгласно Договор между Министерство на културата и Община Пещера беше осигурено финансиране на стойност 116 855,17 лв. за част архитектурна на историческата забележителност. За електро и паркоустройство Общината осигури още 51 067,25 лв. от общински бюджет. Общата стойност е 167 922,42 лв.

Снимка : Архив Източник :peshteraprim

Специалисти извършиха подмяна на компрометирани настилки, ремонт на подпорните зидове и техните бордове, и монтаж на ново парково обзавеждане. Новите настилки са от естествени материали, характерни за историческата епоха на кулата-часовник – каменен калдаръм и паваж. Така се осигурява  и необходимото сцепление с основата в зимни условия, предвид големите теренни наклони.

Снимка : Архив Източник : peshteraprim

Не е имало намеса в конструкцията на подпорните зидове. Те са в добро конструктивно състояние и удовлетворяват изискванията за носимоспособност. Подпорните зидове бяха ремонтирани, чрез попълване с единични камъни на вароциментопясъчен разтвор на суха фуга в зони, където имаше липсващи камъни. Беше ремонтирана и короната на зидовете, където беше необходимо. Частично се префугираха външните фасадни стени на часовниковата кула в зони на изветрелости и обрушвания, както и тяхната хидрофобизация.

Снимка : peshteraprim

Художественото осветление е решено с прожектори. Начинът на осветяване на обекта е комбинация от заливащо и локализирано осветление, с което се постига акцентиране и открояване на целия обект и архитектурните детайли от него.

С реализиране на този проект се извърши запазване и съхраняване на Старият часовник на гр. Пещера като архитектурно-строителен паметник на културата.

Часовниковата кула “Сахата“ е построена между 1650 и 1710 г. Тя е втората по възраст в България, след кулата на „Сахат тепе“ в Пловдив

Тук бяха Йордан Младенов кмет на Община Пещера, д-р Николай Пенев – предс. на Общ. съвет- Пещера, цялото Общинско ръководство, Общински съветници, представители на обществени институции. Откриването уважиха директорът на Национален институт за недвижимо културно наследство – арх. Петър Петров и директорът на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към Министерство на културата – Екатерина Джумалиева.

Снимка : peshteraprim

Преди да бъде прерязана трикольорната лента беше отслужен водосвет, кметът Младенов благодари на Общинското ръководство за това, че с много труд, постоянство и грижа се старае да изгради съвременна инфраструктура и красива градска среда.

Снимка : peshteraprim

Пред присъстващите градоначалника припомни значимостта на историческата постройка, ролята в живота на града на съоръжението, символичното й значение днес и възможността този символ да привлече още посетители и туристи в Пещера.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!