02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Завърши VII Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин 2023“

sabor 2023

Пещера-Св. Константин. Приключи седмото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество Свети Константин 2023. В тазгодишното издание на сцената излязоха 1 200 изпълнители, групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави от всички краища на страната. Професионалното жури беше в състав: председател Руса Каврошилова, Здравко Мандаджиев, Илиян Сандрев и Майя Йорданова,

Снимка : peshteraprim

Седмото поредно издание на национален фолклорен събор “Св. Константин 2023” стартира с изпълнения на самодейни състави от страната  на 22 юли.

Снимка : pesshteraprim

В двата конкурсни дни чухме и видяхме 164 изпълнения на певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, инструментални, певчески танцови групи. Това означава 1 200 участника. Всички те са благословени, защото са  талантливи, защото обичат народната песен, която десетилетия наред е съхранявана в сърцата им. Народната песен ни представя като българи“, обобщи успехите на музикалния форум Руса Каврошилова.

Снимка : peshteraprim
Журито каза тежката си дума

В късния неделен ден журито пристъпи към връчване на наградите от конкурсна част. Грамоти за участие и купи на участниците връчваха кметът Йордан Младенов, Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет, и кметът на с. Св. Константин Апостол Апостолов.

Снимка : peshteraprim

Четири плакета Гран При и парични награда за цялостен принос в опазване и съхранение на българското фолклорно изкуство получиха:

-ГАФ „Росна Китка“ при НЧ „Обнова“ с. Борино

-ФГ „Надежда Хвойнева“ Асеновград

-ТС за автентичен фолклор „Дортикум“ при НЧ „Съзнание“ с. Връв

-ДФК „Танцувай за здраве“ при НЧ „И. Вазов“ Берковица

Кметът Йордан Младенов награди с плакет Гран При и парична награда ТПГ за автентичен фолклор при НЧ „Йордан Драгнев“ с. Крушаре. Наградата на журито получи Алекс Лазаров при НЧ „Просвета гр. Белозем.

В категориите най-възрастен и най-опитен участник бе отличена Росица Пандурова при НЧ „Ванчо Пашов“ с. Поибрене. За най-добър хороводец обявиха Виктория Ангелова на 8 години от ДФК „Танцувай за здраве“ -Берковица.

Снимка : peshteraprim
Най- малък участник в събора тази година беше Ева Стоянова- СНМП при НЧ „Зора“ гр. Сливен
Снимка : peshteraprim

Йордан Младенов благодари на изпълнителите за обичта и българщината по опазване на непреходното народно творчество. „На всички деца, който са тръгнали по пътя на народното пеене пожелавам да съхраняват българската народна песен. Растете здрави, обичани и щастливи, окрилени от любовта в сърцата си. Бъдете горди, че носите в кръвта си българщина, която ни слави по целия свят„, каза видимо развълнуван Общинар № 1.

Снимка : peshteraprim

И тази година видяхме песни, танци, обичаи и традиции, носии. Запазени от вас- хората с големи сърца, опит и традиции. Всичко това ни обединява, кара ни да се чувстваме силни и единни. Бъдете здрави. Чувствайте се чеда на майка България и я обичайте!„, поздрави по-възрастните участници Младенов.

Снимка : peshteraprim
Зад светлините на рампата

За да се осъществи ред при предвижването на около 1 000 автомобила и десетки автобуси заслуга имат служителите на РУ- Пещера. Екипите на РСПБЗН- Пещера не допуснаха възникване на пожари в двата почивни дни. Безупречна беше дейността на дежурните от ОП „Паркинги и Пазари“ и ОП “ЧПОИ” към Община Пещера. Те оказваха съдействие на водачите на превозни средства, даваха насоки на гостите на събора и се грижиха за чистотата в селището.

Снимка : peshteraprim

Записването на участниците, настаняването на гостите, подготвянето на реда на явяване, работа на журито от професионалисти, осигуряването на дипломи, плакети и медали за наградените беше задача на екипът от ЦПЛР-ОДК Пещера.

Снимка : peshteraprim

И тази година Общината с право може да отчете културното събитие като всеобщ успех на едно общество решило поне два дни да загърби политически пристрастия и настроения, за да прослави подобаващо своите корени и традиции.

Снимка : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!