02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерското село Свети Константин се е именувало Вълко Червенков

sv konstantin stara

Пещера-Св. Константин. Пещера отколе се слави в страната с летовището Свети Константин. От 2019г. „Свети Константин“ стана самостоятелно населено място. След Решение на Общински съвет- Пещера и мотивирано предложение от страна на Областния управител за създаване на новото населено, с указ на Президента на Република България, промяната става реалност според Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Мнозина се питат защо вилното селище носи името и кога се е случило това.

Съвсем за кратко курортът е бил наречен на някогашния пръв партиен ръководител Вълко Червенков. Съвсем скоро след Априлския пленум на БКП през 1956 г. , когато е заклеймен „култът към личността“, летовище „Вълко Червенков“ отново се връща към името си – Свети Константин.

Историята

Курортното селище се създава около останките на средновековен манастир, унищожен през 1372 г. с нахлуването на османските завоеватели на Балканския полуостров. След повторното му изграждане отново е разрушен през 1657 г. Днес, на това място се намира малък параклис, носещ името на манастира – „Св. Св. Константин и Елена”, става ясно от книгата на Десислав и Стоянка Христови – „Курортът „Св. Константин” – Снимки от миналото”.

През 1897 г. новосформираното местно ловно дружество многократно организира ловни излети в района. По-късно започват да идват и семействата на ловците, и да строят временни примитивни колиби и бараки. Постепенно броят на летуващите се увеличава. Идват хора от Пещера и околността.

Първото по-значимо строителство в местността „Св. Константин” е „Ловджийската кула” през 1901 г. По-късно се изграждат и хотели, първият от които е през 1910 г.

Курортът е създаден същата година с указ на цар Фердинанд, а през 1963 г. тогавашното Министерство на народното здраве и социалните грижи на социалистическа България го обявява за курорт.

До мястото води път, който се прокопава през 1921 г., чакълира се през 1928-30 г. и с годините се разширява. Отваря се лятно кино през 1930 г., а през юли 1934 г. се открива и телеграфопощенска станция. През 1931 г. е утвърден и първият регулационен план на курорта. В него се предвижда бараките и колибите постепенно да се премахнат и да се заменят с масивни вили.

През 1928 г. двамата братя Георги и Зафир Кукушеви с доброволни усилия – труд и средства, каптират водата и построяват чешма на Ловджийската поляна, носеща днес тяхното име – Кукушева чешма. През юли 1938 г. се прокарва електричество от електрическа централа „Въча” и светват първите улични стълбове.

Стари пещерци разказват историята на първия курортист – Йордан Димитров от Варна. Той бил тежко болен от туберкулоза и лекарите не давали никакви шансове за оздравяването му. След няколкомесечно пребиваване в „Св. Константин“ обаче чудото се случило и мъжът се изцерил. В знак на благодарност той изгражда хотел „Родопи“ като санаториум за гръдноболни, който дарява по-късно на Община Пещера.

Първите вили са построени предимно от и за жители на Пещера в началото на миналия век, по това време “Цигов чарк“ и околностите му са общински ливади, и гори на Батак, и Ракитово, a язовир „Батак“ не съществува. В продължение на един век летовището е предоставяло възможност за лечение, почивка, туризъм и спорт, както на населението на общината, така с течение на времето и на граждани от цялата страна.

Родопският курорт се простира върху площ от 73 хектара земя и е особено предпочитано място за отдих на хората от Пазарджик и Пещера поради близостта му до язовир „Батак“. Днес има изградена инфраструктура-пътища, ВиК-мрежа, довеждащ водопровод с филтър Проминент, планира се и изграждането на пречиствателна станция, така че собственици на вили и гости да имат всички условия за зимен и летен отдих.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!