14 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

И в Жребичко ни канят на събор

selo balkan

Жребичко. На 22 юли 2023г. ще се проведе традиционният събор в брациговското село Жребичко. Илинден се пада в средата на седмицата, заради това съборът ще е в събота, за да могат да се върнат и тези, които живеят на друго място. На обяд ще има курбан на параклис“Свети Илия“, а вечерта народно веселие. Ще свири оркестър „Хебър“  на Добри Вълчев.

„Наричат Жребичко втората Кръстова гора заради местността „Кръста”, където всяко камъче, дори и най-малкото е „зографисано” с Христовия знак“,  пише в книгата си „Началото и края на света” Димитър Дънеков.

Ако сте любители на активния туризъм тук със сигурност няма да скучаете – около селото има няколко еко-пътеки. Ще се насладите на невероятни разходки сред природата. Наблизо се намират останките от две Средновековни крепости, параклисът „Св. Илия”- построен 1886г. , тук вероятно е било тракийското светилище на Дионисий – бог на младостта и виното, природния резерват „Изгорялото гюне”, 150 годишната църква „Св. Троица”, наскоро възстановения параклис „Св. Иван Рилски”. През 2000 г. селото бе обявено и за архитектурен резерват.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!