29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Национален Музей „Земята и хората“ отбелязва свой важен празник

mineral kristal

Както всяка година от създаването си до днес, на 19 юни Национален Музей „Земята и хората“ отбелязва своя най-важен празник – Денят на дарителя. Датата, на която се отбелязва той не е избрана случайно. На този ден, през 1987 г., Музеят отваря врати за посетители, а повод за създаването му става именно едно дарение.

През 1985г., българският емигрант Илия Делев дарява на Фонд „13 века България“ уникална колекция от гигантски кристали, с единственото условие тя да бъде „неделима и експонирана в моята родина на подходящо място, отговарящо на нейната научна и културна стойност.“

Така колекцията попада в сградата на някогашния Софийски Арсенал, която не само се превръща в неин дом, но благодарение на новото си предназначение бива спасена от разрушаване.

През годините към Гигантските кристали на Илия Делев се добавят нови ценни експонати, които днес представят минерали от четири континента. Във фондовете на Музея влизат и много научни колекции – също дарения – на български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации.

Така за малко повече от 30 години, Национален Музей „Земята и хората“ се превръща в място за съхранение, изучаване и популяризиране на минералното богатство на Света и България.

Без своите дарители обаче, Музеят не би могъл да изпълнява толкова добре една от своите основни функции – разширяването и обогатяването на своите експозиции и научни колекции.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!