29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Търсят се още 140 хиляди лева за реализирането на Пилон „Рожен“ в Родопите

zname pomosht

140 хиляди лева са необходими още за реализиране на проекта Пилон „Рожен“ в Родопите. Той ще бъде първият паметник на националния флаг на България. Най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1 430 м. По-малко от месец остава, когато Родопа планина в синовна прегръдка ще приеме хиляди хора от цял свят за най-мащабното събитие, събора на Роженските поляни.

Пилон „Рожен“ ще е с височина от 111 метра и символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите.

В избора на мястото – Роженските поляни – също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“ е инициатор на проекта.

Послания от 28-те области ще бъдат гравирани в основата на Пилон „Рожен“Финалните текстове подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва.  „Рожен е история, да продължим да я пишем!“ е посланието на област Смолян.

Пилон „Рожен“ ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1 110 кв.м.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ впартньорство с Община Смолян.

Официалното откриване на първия паметник на националния флаг на България ще бъде на 13 юли. Церемонията ще е придружена от спектакъл- концерт на Лили Иванова с исторически картини на живо, както и шоу-заря.

В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен. Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националнияфолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2 023. На четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 сачиталищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!