28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Медали и Грамоти за съществен принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства за колективи на читалище „Развитие“

chitalishte- hisarya 2023..

Пещера- Хисаря. От 1 до 5 юни се проведе 11-тият Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – жива вода“, гр. Хисаря, в който взе участие и НЧ „Развитие -1873“, Пещера с  два  певчески състава: Групата за автентичен фолклор „Родопчани“ и Вокална група „Чучулига“ с художествен ръководител Павел Куцев и   Етнотанцова формация „Славейче“ с  художествен ръководител Елена Баренска.

Заслужена беше високата оценка на журито и връчените медали – златен, сребърен и бронзов, Грамоти за съществен принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства. ГАФ „Родопчани“ и Етнотанцовата формация получиха Препоръка достойно да представят България на Европейския шампионат „Евро Фолк“ в Несебър и Слънчев бряг.

Тази година журиращата комисия е в състав: Рангел Неделчев – директор на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“, той е дългогодишен хореограф на Танцов клуб „Хисарски ритми“ и член на ръководния екип на НЧ „Иван Вазов 1904“ – град Хисаря; д-р Наталия Рашкова  – етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН; университетски преподавател; г-жа Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на основния медиен партньор на шампионата – телевизия „Евро Фолк“; маестро Георги Янков – музикален специалист и хоров диригент и г-н Валентин Халваджиев – хореограф. Специален гост на шампионата е Шерхан Мухамбетжанов  – преподавател в Националната казахска консерватория „Құрманғаз“ – град Алмати, Казахстан (етномузиколог).

Организатори на Балканския шампионат по фолклор са Община Хисаря, НЧ „Иван Вазов 1904“ – град Хисаря и Euro Folk Academy.  Шампионатът се провежда под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ и с финансовата и логистичната подкрепа на Община Хисаря.

Журито на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2023” използва оценителната система на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF и Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали – WAFF.
Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2023”, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!