27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кметът Младенов поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в Пещера

botev 2023

Пещера. Цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на община Пещера Йордан Младенов, д-р Н. Пенев- предс. на Общински съвет Пещера, СОЗОР, представители на политически сили, училища и общественици.

Снимка : peshteraprim

„Въпреки трудностите и ежедневните битки, които водим, нека да следваме подвига на падналите за независимостта на България и да пазим чисти идеалите на тези велики и достойни българи“, призова зам.-кметът Гълъбина Карамитрева. Тя припомни, че във войните за обединение на отечеството са погинали най-много и най-масово герои.

Снимка : peshteraprim

„Мълчаливи редници и беззащитни капитани… При Сливница и Лозенград,, при Одрин и Люлебургаз, при Косово и Тутракан, при Кубадин и Дойран… Тъкмо това прераждане тържествува на 2 юни-ден, в чието мълчание витаят най-тъжните спомени и зреят най-свидните надежди на нацията.“

Снимка : peshteraprim

Отново бе припомнена връзката на поета-революционер, който е бил свързан с пещерската фамилия Горови. В дома на Горов, в Гюргево, Ботев сътворява и стихотворението „Хаджи Димитър”. Горов финансира и става издател на Ботевата и Стамболова стихосбирки, въоръжава неговата чета с оръжие.

Снимка : peshteraprim

След края на възпоменанието и едноминутното мълчание и падане на колене, паметникът на Ботев бе отрупан с цветя – символ на признателността и уважението към всички дали живота си за нашата Родина България.

 

Снимка : peshteraprim

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!