26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пазарджик откриха 17-метров монумент на св. св. Константин и Елена

sv sv konstantin i elena pazardzhik

Пазарджик. Светски монумент на светите равноапостоли Константин и Елена, които са закрилници на Пазарджик, бе открит в града край Марица.

За тържествената церемония допринесоха с участието си Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Националната гвардейска част и Силите за специални операции.

Сред официалните гости бяха посланиците на Мароко, Сърбия и Беларус, областният управител Трендафил Величков, председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев, кметове от община Пазарджик, а президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха изпратили поздравителни адреси.

Монументът е висок 17 метра и се извисява на южния бряг на Марица в посока на пътя към Велинград. Известният сопотски скулптор Дишко Дишков е изваял фигурите на император Константин и на неговата майка Елена, а постаментът е излят от местна фирма. Средствата за монумента са изцяло от дарения, 30 000 лв. дари и Община Пазарджик с решение на Общинския съвет.

За откриването в парк „Балона“ бяха дошли стотици жители и гости на града, които под дъжда дочакаха откриването на паметника.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!