06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отличиха Читалищата в навечерието на празника на Пещера

sesya 5 may 2023...

Пещера. С тържествена сесия на местния Общински съвет започнаха празничните събития в Пещера посветени на 6 май- празник на града. Шести май е определен за ден на Пещера през февруари 1994 г. , като предложението за това внасят съветниците Стефан Бойкинов и Георги Фолев, а кмет на града е Димитър Такев.

Снимка : peshteraprim

Председател на Общинския съвет по това време е Петко Енев. Това припомни в словото си председателят на ОбС д-р Николай Пенев. За 29 път в най-новата си история градът ще отбележи с букет от концерти своя Гергьовден. Официален гост на сесията бе кинорежисьорът Людмил Стайков, който е почетен гражданин на Пещера.

Снимка : peshteraprim

Читалище „Развитие – 1873“ и читалище „Зора – 1903“ в Радилово са отличени за активна дейност послучай празника на Пещера.

Наградите бяха връчени от кмета Йордан Младенов по време на тържествената сесия, която се състоя днес. Отличията на двете институции се присъждат и заради юбилеите им тази година. Читалище „Развитие – 1873“ навършва 150 години, а читалището в Радилово – 120.

Снимка : peshteraprim

Пещера е град с хилядолетна история и култура, осеян с църкви и светилища, с крепости, чешми и мостове, възпят в легенди и предания. Тук минало и настояще са вплетени в пъстра броеница – здрава и жилава като изконните народни традиции.

Снимка : peshteraprim

Ние, жителите на Пещера сме горди с това, че сме пазители на тази твърдина на българщината, в която хора от различна етническа и религиозна общности живеят в сговор и хармония… Нека денят на Свети Георги ни обединява, нека ни прави по-добри и по-смирени хора. Нека отворим широките си пещерски души и да посрещнем тези три големи празника – Денят на град Пещера и юбилеите на читалищата в Радилово и Пещера“. – заяви в приветственото си слово кметът на община Пещера – Йордан Младенов.

Снимка : peshteraprim

В словото си председателят на Общинския съвет – д-р Николай Пенев припомни кървавите дни около потушаването на Априлското въстание и спасението на Пещера от Осман Нури ефенди. Той припомни ролята му за изкуплението на местните жители, които не са дали нито една жертва.

Снимка : peshteraprim

Д-р Пенев нарече Гергьовден – ден на спасението, позовавайки се на есето на Мария Джуркова и допълни: „Уважаеми колеги, уважаеми кметове, уважаеми гости, отправям към вас сърдечни пожелания за здраве, сполука и благоденствие! Нека Свети Георги победоносец, покровител на града ни да бъде с всички нас, във всяка следваща стъпка към осъществяването на успешни и ползотворни бъдещи начинания за развитието на град Пещера!“

Снимка : peshteraprim

На първия етаж във фоайето на сградата на Община Пещера е експонирана изложбата на фотографа Драгомир Тетереков от фестивала „Пъстроцветна Пещера“. Лентата е запечатала усмивки, настроение, танци и празнични моменти от пролетното събитие, което се провежда в Пещера за втора поредна година.

Снимка : peshteraprim

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!