27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Осемте хилядолетия на Пещерския край“ осигуриха нова техника за Музея и Галерията в Пещера

mitka mlyachkova

Пещера. Лаптоп и принтер за ХГ „Проф. Веселин Стайков“, компютър, монитор и мултимедиа за нуждите на Историческия музей в Пещера, това е резултатът от продажбата на първата част от алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ сочи равносметката – дни преди втората част на книгата да стане факт. Техниката е на стойност 4300 лв., които дариха читателите ни.

Снимка : peshteraprim

Средствата за отпечатването на научно – популярното четиво са изцяло осигурени от „Биовет“ АД с мисълта да бъдат съхранени за поколенията най-важните събития и личности в Пещера, Радилово и Капитан Димитриево.

Първоначално екипът, който създаде текстовете и статиите в алманаха имаше намерение да направи само една книга, но в процеса на работа стана ясно, че това е невъзможно, заради огромното количество информация, което бе събрано. Ето защо бе решено обхванатите периоди да бъдат разпределени в няколко етапа, като първата част от поредицата носи информация за времето от праисторията до края на Възраждането. Втората част от алманаха обхваща събитията от Освобождението до петдесетте години на миналия век.

Снимка : peshteraprim

В нея ще откриете имената и историите на пещерци, които са дали своя ценен принос за развитието на града и страната. Връщаме на сцената личности като Йордан Ковачев, Георги Кьосеиванов, Петко Рачев, Веселин Стайков и много други. Пренасяме ви в атмосферата на Пещера от началото на века с „разходка“ по Чаршийската улица.

Срещаме ви с първия собственик на автомобил в града,  с историята на първата пощенска станция. Сред страниците ще намерите още много интерно поднесена информация за битието на пещерци от онова време. Запознаваме ви с историята на пещерските родове – Горови, Пуневи, Кръстеви, Терзиеви и др. Показваме и творчеството на първите фотографи, които са запечатали за поколенията моменти от стара Пещера и пълноводната някога Стара река.

Третата част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще обхване периода от времето 1950 г. до наши дни, а в четвъртата ще съберем историите на селата Радилово и Капитан Димитриево.

Очакваме втората част книгата да бъде готова в навечерието на 24 май. Тя отново ще бъде книга с кауза. Този път средствата от продажбата на книгата са предназначени за закупуването на носии на танцовата формация ръководена от Руса Каврошилова.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!